Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia zblanszowanych, pozbawionych ciemnej skórki migdałów. Produkt ten jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnych rodzajów mąki używanych zarówno do pieczenia chleba jak i innych słodkich wypieków. Ma słodkawy posmak i niesamowity aromat. Nie zawiera glutenu, co jest ważne dla osób cierpiących na celiakię. Mąka migdałowa nie ma w składzie również gliadyny, która jest odpowiedzialna za pobudzanie apetytu oraz amylopektyny A, która podnosi poziom cukru we krwi. Pozbawiona jest również aglutyniny niszczącej jelita.
Dlaczego warto stosować mąkę migdałową?
Mąka ta jest bogata w białka, które stanowią aż 20% jej składu. Ponadto jest ona zasobnym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin B1 i B2, witaminy E oraz PP, jak również minerałów i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków takich jak wapń, potas, cynk, miedź i magnez. Mąka migdałowa jest bardzo pożywna i sycąca dlatego poleca się ją osobom dbającym o swoją wagę.
Przepisy
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)
Czas przygotowania: 1 godzina
Łatwe
Składniki:
Porcja dla czterech osób
- 6 jaj
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- ¼ szklanki miodu
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki mąki migdałowej
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
- Do dużej miski wbijamy jaja i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy.
- Miksujemy wszystko do czasu całkowitego rozdrobnienia bananów. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy – w tym można już celu użyć łyżki.
- Uzyskaną masę przekładamy do uprzednio przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem foremki i pieczemy w 180 stopniach przez czas czterdziestu do pięćdziesięciu pięciu minut.
- Stan upieczenia sprawdzamy szpikulcem. Jeżeli patyk po wyjęciu jest suchy - pieczenie dobiegło końca. Chleb pozostawiamy w foremce jeszcze przez około kwadrans i dopiero po tym czasie wyciągamy go i pozwalamy ostygnąć.
BIO Mąka Migdałowa - Ekologiczna - 350g
Ciastka pieguski
Czas przygotowania: 30 minut
Łatwe
Składniki:
Porcja na dwadzieścia ciastek
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 jajka
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- 1/8 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- 125 gramów gorzkiej czekolady zawierającej ponad siedemdziesiąt procent kakao
- według własnego uznania, można dodać ekstrakt waniliowy lub inny
Przygotowanie:
- Mieszamy w misce mąkę z sodą, ksylitolem i innymi suchymi składnikami.
- W drugim naczyniu ubijamy lekko trzepaczką jajka z olejem, a następnie łączymy zawartość obu pojemników.
- Na koniec do uzyskanej i dobrze wymieszanej masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę.
- Na przygotowaną uprzednio - wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy ciasto, formując łyżką lub ręcznie kształt ciastek.
- Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut.
Olej Kokosowy Bezzapachowy - BIO - Ekologiczny
Crumble migdałowe
Czas przygotowania: 30 minut
Bardzo łatwe
Składniki:
Porcja dla czterech osób
- 400 gram borówek
- 1 opakowanie malin
- 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie
- 70 gramów masła
- 70 gramów brązowego cukru
- 80 gramów mąki migdałowej
- 30 gramów płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Nektarynki po uprzednim ich umyciu kroimy na kawałki – niezbyt małe (każdą ćwiartkę dzielimy na trzy części).
- Wszystkie owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Z masła, cukru, mąki migdałowej i płatków zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy owoce.
- Całość pieczemy w stu osiemdziesięciu stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z ulubionymi lodami.
Masło Klarowane - Ghee - Primär
Zobacz również inne wpisy:
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!