Mąka to nieodłączny element wielu potraw. Podczas diety staramy się wybrać taką, która jest najmniej kaloryczna. Warto także zadbać, aby mąka dostarczała do naszego organizmu witaminy, których podczas diety często brakuje. Na rynku zdrowej żywności dostępnych jest wiele jej rodzajów. Sprawdź, którą mąkę wybrać, aby jednocześnie była najlżejsza i najbardziej wartościowa.
Mąka z amarantusa
Jej skład to wyłącznie czyste ziarna amarantusa. Jest doskonałym źródłem witamin, dlatego wykorzystywana do przygotowania potraw stanowi wartościowe uzupełnienie posiłku. BIO mąka z amarantusa pochodzi z upraw ekologicznych, co czyni ją zdrowym elementem diety. Wyróżnia się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, wysoką zawartością węglowodanów, z których cukry stanowią znikomy odsetek, co stanowi istotny element podczas zdrowej diety.
Dania przygotowane z wykorzystaniem mąki amarantusowej zaspokajają głód i sycą na długi czas, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Na jej bazie przygotujesz zarówno wytrawne, jak i słodkie - a przy tym zdrowe potrawy, a jej delikatny orzechowy smak urozmaici dietę.
Mąka z ciecierzycy
To kolejna mąka z grupy zdrowych produktów. Spożywając ekologiczną mąkę z ciecierzycy dostarczasz do organizmu minerały, niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania. Podobnie, jak jej poprzedniczka, cechuje się znikomą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, ale zawiera znacznie więcej cukru. Dodatkowo, stanowi bogate źródło białka, o które warto zadbać podczas diety.
Mąkę z ciecierzycy także wykorzystasz do przygotowania potraw na słodko i na słono. W tym przypadku jednak nie wzbogaca ona potraw o wyraźny, charakterystyczny smak.
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa BIO to połączenie wartościowych witamin i minerałów - czyli tak, jak w przypadku ww. produktów. Co ją zatem wyróżnia? Bardzo wysoka zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niska zawartość węglowodanów i cukru. Jako bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika jest niezwykle pożywna.
Co ważne - mąka ta doskonale sprawdza się do słodkich wypieków, a migdałowa nuta wzbogaca ich smak i nadaje wyjątkowego aromatu. Dzięki niej urozmaicisz dietę, przygotowując zdrowe słodkości.
Zatem, którą mąkę wybrać?
Jeśli podczas diety masz ochotę na słodycze, najlepszym wyborem będzie mąka migdałowa, a tuż po niej amarantusowa, choć ma nieco mniej wyczuwalny smak. Mąka z ciecierzycy nie nadaje potrawom słodkiego smaku, za to stanowi bogate źródło białka. Pod względem zawartości cukru najlepiej wypada mąka z amarantusa, jednak mąka migdałowa również nie posiada go dużo, a jest bogata w zdrowe tłuszcze.
Każda z przedstawionych mąk to zdrowy produkt. W zależności od tego, jaką dietę stosujesz - zorientowaną na białko, tłuszcze, czy węglowodany - wybierz spośród nich tę, która najbardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom. Albo... używaj zamiennie wszystkich rodzajów!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!