Zobacz jak zrobić jajka po turecku. Ten przepis oryginalnie nazywa się Cilbir i pochodzi z Turcji. To połączenie jajek z gęstym - czosnkowym jogurtem i chrupiącym pieczywem. O jajkach w koszulkach krążą legendy, że są trudne w przygotowaniu, a wcale tak nie jest. Zresztą zobaczysz w filmiku.
Jak przygotować jajka po turecku
Bazą do przygotowanie jajek po turecku jest grecki jogurt. To jogurt podobny do naturalnego, ale bardziej gęsty. Najlepiej wyciągnać go wcześniej z lodówki, aby był w temperaturze pokojowej.
- Nałóż jogurt to miseczki, dodaj do niego wyciśnięty czosnek, sól i dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej patelnię, rozpuść masło z chili i podpiecz na nim chleb. Możesz użyć więcej masła, wykorzystasz go potem do dekoracji jajek.
- Ugotuj jajka w koszulkach (przepis niżej) i dodaj je do jogurtu.
- Polej jajka masłem z chili, które Ci zostało z podpiekania chleba.
- Klasyczny sposób jedzenia, to nabieranie jajek z jogurtem przy użyciu chleba - prosto z miesczki.
Jak zrobić jajka w koszulkach?
Testowałem chyba wszystkie możliwe sposoby z internetu. Używałem zimnych jajek, jajek w temperaturze pokojowej, wody z octem, wody z sokiem z cytryny, dodawałem sok z cytryny bezpośrednio do jajek, gotowałem ze świdrem i klasycznie. Po tych wszystkich próbach wiem co działa:
- Jajka są najważniejsze - muszą być świeże - to jest kluczowe!
- Zimne jajka prosto z lodówki, to dobry pomysł i działa.
- Woda z octem lub sokiem z cytryny praktycznie nic nie daje, to nie jest jakiś magiczny sposób, że dodasz octu i jajka w koszulkach nagle zaczną Ci wychodzić, a bez niego by Ci nie wyszły. W mojej ocenie nie warto.
- Kręcenie świdra w wodzie pomaga, ale sprawdza się tylko jak masz zrobić jedno jajko. Jeżeli potrzebujesz więcej jajek w koszulkach za jednym razem, w mojej ocenie szkoda czasu na tą metodę.
A teraz krok po kroku jak zrobić jajka w koszulkach
- Przygotuj szklankę, nałóż na nią sitko do herbaty i wbij do niego jajko. Przez sitko spłynie woda z jajka, czym mniej tym lepiej. Po tym rozpoznasz świeże jajka.
- Przełóż jajko do małej miseczki z której później będziesz je nakładać do wody
- Zagotuj wodę w garnku i zmniejsz moc palnika, na taką aby delikatnie utrzymywało gotowanie. Bąbelki mogą być tylko na dnie, nie na powierzchni.
Metoda ze świderkiem
- Przy użyciu rączki np od łyżki, na środku garnka kręć świderki, a uzyskać efekt podobny do wody wylewającej się z wanny - taki korkociąg
- W to miejsce wlej jajko z miseczki. Ten świder zawinie brzegi jajka do środka i otrzymasz jako w koszulce o najładniejszym kształcie
- Gotuj 2,5-3,5 minuty (na miękko / na twardo)
- Wyciągni jajko przy użyciu łyżki z dziurkami (łyżka cedzakowa)
- Po wyciągnięciu jajka, możemy ugotować kolejne w ten sam sposób
Metoda klasyczna
- Najlepszy będzie większy garnek, aby się zmieściło więcej jajek
- Wlej z miseczki pierwsze jako blisko ściany garnka.
- Następne jajko wlej po przeciwległej stronie, kolejne po przekątnej.
- Gotuj 2,5-3,5 minuty (na miękko / na twardo)
- Wyciągnij jajko przy użyciu łyżki z dziurkami (łyżka cedzakowa)
Porcja dla jednej osoby.
Przepis na jajka po turecku
- Jogurt grecki - 120g
- Świeży czosnek - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Jajka - 2 sztuki
- Chleb - 2 kromki
- Masło do pieczenia chleba i dekoracji
- Chili - 1 szczypta
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!