Jajka po turecku - sposób na pyszne śniadanie

21 Oct 2022Michał Pelc

Zobacz jak zrobić jajka po turecku. Ten przepis oryginalnie nazywa się Cilbir i pochodzi z Turcji. To połączenie jajek z gęstym - czosnkowym jogurtem i chrupiącym pieczywem. O jajkach w koszulkach krążą legendy, że są trudne w przygotowaniu, a wcale tak nie jest. Zresztą zobaczysz w filmiku.

Jak przygotować jajka po turecku

Bazą do przygotowanie jajek po turecku jest grecki jogurt. To jogurt podobny do naturalnego, ale bardziej gęsty. Najlepiej wyciągnać go wcześniej z lodówki, aby był w temperaturze pokojowej.

  • Nałóż jogurt to miseczki, dodaj do niego wyciśnięty czosnek, sól i dokładnie wymieszaj.
  • Nagrzej patelnię, rozpuść masło z chili i podpiecz na nim chleb. Możesz użyć więcej masła, wykorzystasz go potem do dekoracji jajek.
  • Ugotuj jajka w koszulkach (przepis niżej) i dodaj je do jogurtu.
  • Polej jajka masłem z chili, które Ci zostało z podpiekania chleba.
  • Klasyczny sposób jedzenia, to nabieranie jajek z jogurtem przy użyciu chleba - prosto z miesczki.

 

Jak zrobić jajka w koszulkach?

Testowałem chyba wszystkie możliwe sposoby z internetu. Używałem zimnych jajek, jajek w temperaturze pokojowej, wody z octem, wody z sokiem z cytryny, dodawałem sok z cytryny bezpośrednio do jajek, gotowałem ze świdrem i klasycznie. Po tych wszystkich próbach wiem co działa:

  • Jajka są najważniejsze - muszą być świeże - to jest kluczowe!
  • Zimne jajka prosto z lodówki, to dobry pomysł i działa.
  • Woda z octem lub sokiem z cytryny praktycznie nic nie daje, to nie jest jakiś magiczny sposób, że dodasz octu i jajka w koszulkach nagle zaczną Ci wychodzić, a bez niego by Ci nie wyszły. W mojej ocenie nie warto.
  • Kręcenie świdra w wodzie pomaga, ale sprawdza się tylko jak masz zrobić jedno jajko. Jeżeli potrzebujesz więcej jajek w koszulkach za jednym razem, w mojej ocenie szkoda czasu na tą metodę.

 

A teraz krok po kroku jak zrobić jajka w koszulkach

  • Przygotuj szklankę, nałóż na nią sitko do herbaty i wbij do niego jajko. Przez sitko spłynie woda z jajka, czym mniej tym lepiej. Po tym rozpoznasz świeże jajka.
  • Przełóż jajko do małej miseczki z której później będziesz je nakładać do wody
  • Zagotuj wodę w garnku i zmniejsz moc palnika, na taką aby delikatnie utrzymywało gotowanie. Bąbelki mogą być tylko na dnie, nie na powierzchni.

 

Metoda ze świderkiem

  • Przy użyciu rączki np od łyżki, na środku garnka kręć świderki, a uzyskać efekt podobny do wody wylewającej się z wanny - taki korkociąg
  • W to miejsce wlej jajko z miseczki. Ten świder zawinie brzegi jajka do środka i otrzymasz jako w koszulce o najładniejszym kształcie
  • Gotuj 2,5-3,5 minuty (na miękko / na twardo)
  • Wyciągni jajko przy użyciu łyżki z dziurkami (łyżka cedzakowa)
  • Po wyciągnięciu jajka, możemy ugotować kolejne w ten sam sposób

 

Metoda klasyczna

  • Najlepszy będzie większy garnek, aby się zmieściło więcej jajek
  • Wlej z miseczki pierwsze jako blisko ściany garnka.
  • Następne jajko wlej po przeciwległej stronie, kolejne po przekątnej.
  • Gotuj 2,5-3,5 minuty (na miękko / na twardo)
  • Wyciągnij jajko przy użyciu łyżki z dziurkami (łyżka cedzakowa)

Porcja dla jednej osoby.

 

Przepis na jajka po turecku

  • Jogurt grecki - 120g
  • Świeży czosnek - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 2 sztuki
  • Chleb - 2 kromki
  • Masło do pieczenia chleba i dekoracji
  • Chili - 1 szczypta

Mieszam jogurt z czosnkiem i solą

składniki do zupy z soczewicy

Odcedzam jajko z wody

kroję warzywa na zupę

Mieszam wrzątek, aby uzyskać świder

dodaję przyprawy do zupy

Dodaje jajko w miejsce zawirowania wody

dodaję passatę do zupy

Gotuje jajka 2,5-3,5 minuty

dodaję bulion do zupy

Wyciągam jajka łyżką cedzakową

dodaję bulion do zupy

Podpiekam chleb na maśle z chili

dodaję bulion do zupy

Dodaje jajka do jogurtu i polewam masłem z pieczenia chleba

dodaję bulion do zupy

Jem nabierając jajka z jogurtem chlebem prosto z miseczki

dodaję bulion do zupy

Dolewam wody do pełna i matcha jest gotowa

dodaję bulion do zupy

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją