Domowa lemoniada cytrynowa to mój ulubiony napój przez całe lato. Idealnie gasi pragnienie.
Jak zrobić lemoniadę?
- Nalej około 3/4 porcji wody do dzbanka
- Dodaj BIO Sok z Cytryny
- Dodaj BIO Syrop z agawy
- Dobrze wymieszaj
- Dodaj resztę wody
Porady
Domowa lemoniada najlepiej smakuje przygotowana na jasnym syropie z agawy. Lemoniada może się delikatnie pienić w trakcie mieszania, dlatego na początku nie dodajemy całej wody.
Lemoniadę cytrynową najlepiej podawać schłodzoną z lodem.
Przepis na lemoniadę
- Woda - najlepiej gazowana - 700g
- BIO Sok z Cytryn - 170g
- BIO Syrop z agawy jasny - 110g
Jak zrobić lemoniadę bez cukru?
- Nasyp BIO Erytytol do garnka
- Zalej go około 150ml - 200ml wody
- Podgrzewaj na palniku na średniej mocy i mieszaj co chwilę
- Erytrytol po chwili się rozpuści
- Dodaj rozpuszczony erytrytol do reszty wody
- Dodaj BIO Sok z cytryny
- Wymieszaj
Porady
Uwaga: erytrytol w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające, jeżeli wcześniej nie używaliśmy go w naszej diecie.
Przepis na lemoniadę bez cukru
- Woda - najlepiej gazowana - 700g
- BIO Sok z Cytryn - 170g
- BIO Erytrytol - 140g
Lemoniada z syropem z agawy
Do przygotowania domowej lemoniady najwygodniej użyć BIO Soku z Cytryn

Zaczynamy od nalania około 3/4 porcji z 700g wody do dzbanka

Dodajemy BIO Sok z cytryny

Następnie dodajemy BIO Syrop z agawy i dokładnie mieszamy

Na koniec dodajemy resztę wody

Lemoniada bez cukru
BIO Erytytol wsypujemy do rondla

Dodajemy około 200 ml wody

Delikatnie podgrzewamy wodę na palniku o średniej mocy, mieszając do chwilę. Erytrytol szybko się rozpuści.

Rozpuszczony erytrytol dodajemy do reszty wody

Dodajemy sok z cytryny

Dokładnie mieszamy i lemoniada bez cukru jest gotowa

Domowa lemoniada najlepiej smakuje z lodem

Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!