Naleśniki ryżowe - przepis tylko z białego ryżu

21 Październik, 2022Michał Pelc

Naleśniki ryżowe to super sposób na śniadanie albo kolacje. Do przygotowania wystarczy szklanka ryżu. Zobacz film z przepisem na bezglutenowe naleśniki ryżowe.

naleśniki ryżowe

Jak zrobić naleśniki ryżowe?

  • 1 szklankę białego ryżu zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia przez minimum 12 godzin
  • Namoczony ryż przepłukaj na sitku pod bieżącą wodą
  • Przesyp ryż do wysokiego i wąskiego naczynia. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szklanki wody. Zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj kolejne 1/2 szklanki wody i zmiksuj raz jeszcze. Otrzymasz wodniste ciasto o konsystencji podobnej do mleka.
  • Dobrze nagrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju kokosowego. Wylej cienką warstwę ciasta i smaż, aż ciasto będzie odchodzić od patelni i obróć naleśnik na drugą stronę.
  • Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 5 średniej wielkości naleśników.

Porady

Pamiętaj, aby użyć do tego przepisu białego ryżu, a nie mąki ryżowej. Te naleśniki nie wyjdą z mąki ryżowej.

Przepis na naleśniki ryżowe

Pamiętajcie do tego przepisu należy użyć ryżu, a nie mąki ryżowej

naleśniki z ryżu

Ryż moczymy w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin

namoczony ryż

Namoczony ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą

płukanie ryżu

Przepłukany ryż przesypujemy do wysokiego naczynia

blendowanie ryżu

Dodajemy sól i pierwszą partię wody

miksowanie ryzu

Dodajemy drugą porcje wody

ciasto na naleśniki

Blendujemy raz jeszcze, aż ciasto będzie miało płynną konsystencję podobną do mleka

ciasto na naleśniki ryżowe

Mocno nagrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego

smażę naleśniki ryżowe

Nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy

naleśnik ryżowy ciasto

Gdy ciasto zacznie odchodzić od patelni, obracamy naleśnik na drugą stronę

smażony naleśnik ryżowy

Gotowe naleśniki są elastyczne i łatwo można je zwijać

naleśniki ryżowe

Naleśniki bardzo fajnie smakują z masłem orzechowym lub dżemem

naleśniki ryżowe jadłonomia

Przepis pochodzi z książki - Nowa Jadonomia - Marty Dymek

blenduję zupę

Tego jeszcze nie jadłem

To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Nowa Jadlonomia - Marty Dymek.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją