Naleśniki ryżowe to super sposób na śniadanie albo kolacje. Do przygotowania wystarczy szklanka ryżu. Zobacz film z przepisem na bezglutenowe naleśniki ryżowe.

Jak zrobić naleśniki ryżowe?
- 1 szklankę białego ryżu zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia przez minimum 12 godzin
- Namoczony ryż przepłukaj na sitku pod bieżącą wodą
- Przesyp ryż do wysokiego i wąskiego naczynia. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szklanki wody. Zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj kolejne 1/2 szklanki wody i zmiksuj raz jeszcze. Otrzymasz wodniste ciasto o konsystencji podobnej do mleka.
- Dobrze nagrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju kokosowego. Wylej cienką warstwę ciasta i smaż, aż ciasto będzie odchodzić od patelni i obróć naleśnik na drugą stronę.
- Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 5 średniej wielkości naleśników.
Porady
Pamiętaj, aby użyć do tego przepisu białego ryżu, a nie mąki ryżowej. Te naleśniki nie wyjdą z mąki ryżowej.
Przepis na naleśniki ryżowe
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 szklanka wody
- szczypta soli himalajskiej
- olej kokosowy do smażenia
Pamiętajcie do tego przepisu należy użyć ryżu, a nie mąki ryżowej

Ryż moczymy w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin

Namoczony ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą

Przepłukany ryż przesypujemy do wysokiego naczynia

Dodajemy sól i pierwszą partię wody

Dodajemy drugą porcje wody

Blendujemy raz jeszcze, aż ciasto będzie miało płynną konsystencję podobną do mleka

Mocno nagrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego

Nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy

Gdy ciasto zacznie odchodzić od patelni, obracamy naleśnik na drugą stronę

Gotowe naleśniki są elastyczne i łatwo można je zwijać

Naleśniki bardzo fajnie smakują z masłem orzechowym lub dżemem

Przepis pochodzi z książki - Nowa Jadonomia - Marty Dymek

Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Nowa Jadlonomia - Marty Dymek.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!