Fonio to jeszcze mało znane, ale bardzo ciekawe ziarno. Jest bardzo uniwersalne i można je stosować zamiast kaszy i ryżu do obiadu, do zup, sosów oraz jako owsiankę.
Co to jest fonio?
Fonio to drobne ziarno pochodzące z Afryki. Lubi tamtejsze suche ziemie i pochodzi z tej samej rodziny co kasza jaglana. Jednak smakowo nie ma z nią nic wspólnego. W mojej ocenie jest dużo smaczniejsze od kaszy jaglanej. Ma fajne wartości makro: praktycznie zero tłuszczu i cukru oraz całkiem sporo białka jak na ziarno. Nie zawiera glutenu.
Jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je używać do obiadu jako zamiennik kaszy i ryżu, do zup i sosów (bardzo fajnie chłonie smak sosu), na zimno do sałatek oraz do przygotowania owsianki.
Jak gotować fonio?
Fonio jest proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować na 2 podstawowe sposoby. W każdym smakuje trochę inaczej, ale nie mogę się zdecydować który mi bardziej smakuje. Obydwa są fajne :)
Fonio prażone na patelni
- Nagrzej suchą patelnię bez tłuszczu i nasyp szklankę fonio
- Praż fonio przez 1-2 minuty, aż ziarenka zaczną strzelać i poczujesz orzechowy zapach (mieszając co chwile łyżką)
- Dodaj 2 szklanki wody, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj
- Wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem przez 10 minut (nie mieszaj, nie otwieraj).
Fonio gotowane
- Zagotuj 2 szklanki wrzątku i dodaj szczyptę soil
- Dodaj 1 szklankę fonio i mieszaj przez około 30 sekund
- Wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem przez 10 minut (nie mieszaj, nie otwieraj).
Owsianka z fonio
Przygotuj swoją owsiankę tak jak lubisz, tylko zamiast płatków owsianych użyj fonio :)
Przepis na fonio
- 1 szklanka fonio
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!