Ta domowa granola jest niesamowita! Dlaczego odkryłem ten przepis dopiero teraz? Zobacz jak ją zrobić! Granola to rewelacyjny sposób na szybkie śniadanie albo kolację. Warto przygotować zapas i nic Cię nie zaskoczy :)
Zobacz filmik z przepisem na domową granolę
Jak przygotować domową granolę?
- Wymieszaj płatki owsiane z mieszanką orzechów w dużej misce. Ja użyłem płatków migdałów, surowych orzechów ziemnych i orzechów laskowych.
- W małym rondelku rozpuść 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- Dodaj do oleju pastę z orzechów ziemnych, miód, cynamon i sól
- Zmniejsz moc palnika i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Dodaj zalewę do miski z płatkami i dokładnie mieszaj przez minutę
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej cienką warstwę granoli
- Piecz przez 25 minut, w połowie czasu wymieszaj granolę, aby opiekła się równomiernie
- Po 25 minutach dodaj kokosa i piecz przez kolejne 5-10 minut.
- Wyciągnij granolę z piekarnika i schłodź ją do temperatury pokojowej
- Gdy granola będzie zimna, dodaj dropsy czekoladowe i przesyp granolę do słoika
Składniki granoli:
- 240g płatków owsianych
- 100g mix orzechów, jak użyłem:
- 50g płatków migdałów
- 25g surowych orzechów ziemnych
- 25g orzechów laskowych
- 60g pasty z orzechów ziemnych
- 70g miodu
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 30g kokosa suszonego
- 30g dropsów czekoladowych
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- szczypta soli himalajskiej
Tego jeszcze nie jadłem
To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.
Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!
Sprawdź nasz sklep on-line.
Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).
Bądźmy w kontakcie:
- Subskrybuj kanał YouTube
- Obserwuj na INSTA
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!