Składniki
Ciasto
- 3 średnie banany
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki no-egg zmieszanego z wodą zamiast 3 jajek
- 1 łyżeczka pasty wanilowej
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- 1 ½ szklanki mąki migdałowej
- ¼ szklanki zmielonego siemienia lnianego
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki cynamonu
Krem czekoladowy
Krem borówkowy
- 1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- ⅓ szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 7 łyżki mrożonych borówek
Przygotowanie
Ciasto bananowe
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Wymieszaj w misce mokre składniki (banany, syrop klonowy, no-egg, pastę waniliową, olej kokosowy)
- Wymieszaj suche składniki (mąkę migdałową, zmielone siemię lniane, wiórki kokosowe i cynamon)
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi
- Wysmaruj formę do pieczenia o wymiarach 20cm x 30cm olejem kokosowym
- Piecz około 35 minut
- Wyjmij do ostygnięcia
Krem czekoladowy
- Zmiksuj daktyle na gładką pastę przy pomocy blendera
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksujcie blenderem z pastą z daktyli
- Włóż do lodówki do schłodzenia
Krem borówkowy
- Zmiksuj orzechy nerkowca przy pomocy blendera
- Dodaj mleczko kokosowe, syrop klonowy i pastę waniliową
- Zmiksuj na gładki krem
- Podziel krem na 2 części
- Dodaj do jednej części 4 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
- Odstaw do lodówki
- Następnie do pozostałej części dodaj 2 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
- Odstaw do lodówki
- Wytnij za pomocą filiżanki lub okrągłej formy 10-11 cm 3 krążki
- Podziel krem czekoladowy na pół i pierwszą połową kremu pokryj pierwszy krążek ciasta
- Połóż kolejny krążek na warstwę czekoladową
- Następnie przykryj pozostałą częścią kremu czekoladowego drugi krążek
- Połóż na wierzch ostatni krążek z ciasta
- Nakładaj szpatułką krem borówkowy na tort od dołu, zaczynając od ciemniejszego kremu borówkowego (tak aby delikatnie było widać cieniowanie)
- Udekoruj górę tortu płatkami migdałowymi oraz świeżymi borówkami.
Przepis autorstwa Marty Mytych. #3 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!