Ciasteczka owsiane to szybki i łatwy przepis. Ciastka z płatków owsianych możesz zjeść na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę w czasie wycieczki. Dziś pokażę Ci najprostszy przepis na wersję bazową, którą możesz później urozmaicić tak jak lubisz. Przekonaj się, jakie to łatwe!
Bez względu na porę roku są dni, kiedy nie chce nam się gotować. Wówczas najlepiej sięgnąć po proste, szybkie i sprawdzone przepisy. Jednym z nich są właśnie ciasteczka owsiane.
Składniki na ciasteczka owsiane
Ciężko o łatwiejsze ciasteczka! Ich bazą jest banan, a cały przepis zamyka się w trzech składnikach:- 2 banany
- 160 gramów płatków owsianych
- 60 gramów dropsów czekoladowych
Jeżeli nie macie dropsów, nie przejmujcie się – spokojnie możecie je zastąpić dobrą czekoladą, którą po prostu posiekacie nożem na mniejsze kawałki.
Masa
- Zaczynamy od rozdrobnienia banana. Wrzucam sobie dwa banany do dużej miski. Do tego przepisu nie potrzebujemy blendera, wystarczy zmiażdżyć banany widelcem.
- Gdy banan jest gotowy, dodaję 150 gramów płatków owsianych – ja używam ekologicznych płatków owsianych z naszego sklepu.
- Następnie mieszam masę i gdy banan już jest dobrze wymieszany z płatkami owsianymi, dodaję dropsy czekoladowe.
Jeśli Wam posmakuje ten przepis na ciasteczka owsiane, możecie śmiało eksperymentować i dodać troszkę:
Dropsy czekoladowe można zamienić też posiekane orzechy albo migdały.
Nasza masa jest już gotowa. Teraz wystarczy poczekać ok. 20 minut, żeby płatki nabrały trochę wilgotności z banana i wtedy można formować i piec ciasteczka. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni.
Formowanie i pieczenie ciasteczek
Z masy wyszło nam dziewięć ciasteczek. Formujemy je w taki sposób, że nabieramy sobie łyżeczką masę w dłonie i ugniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Niedługo będzie powstawał odcinek z owsiankami. Jestem bardzo ciekawy, jakie Wy owsianki jecie. Kto wie, może Twoja owsianka będzie w jednym z kolejnych odcinków?
Gdy piekarnik już się rozgrzeje, wsadzamy ciasteczka na około 13-14 minut, i zaraz zobaczycie, jak będą pięknie wyglądać. Jak pewnie widzicie, nie potrzeba tłuszczu, odpadają bardzo fajnie od papieru do pieczenia.
Na koniec poczekajcie, aż ostygną i pora na test! Smacznego!
A jeżeli chcesz więcej takich materiałów, zaobserwuj ten kanał i zostaw, proszę, łapkę w górę. Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrać więcej podobnych materiałów. Możesz zasubskrybować mój kanał, czekając, aż ciasteczka ostygną!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!