chrupiąca prażona ciecierzyca

Chrupiąca prażona ciecierzyca – przepis na smaczną i zdrową przekąskę z piekarnika

26 Październik, 2022Michał Pelc

Lubisz popcorn? Poznaj jego zdrowszą wersję! Chrupiąca prażona ciecierzyca to doskonała alternatywa dla słonych przekąsek, które lubimy pogryzać podczas seansów filmowych. Jak ją przygotować? Zróbmy to razem!

W Internecie znajdziesz masę różnych wariacji tego przepisu:

  • na patelni,
  • w piekarniku,
  • z suszoną ciecierzycą,
  • z niesuszoną ciecierzycą. 

 

Testowałem chyba wszystkie i już wiem, jak przygotować naprawdę chrupiącą pieczoną ciecierzycę

Zobacz filmik z przepisem na prażoną ciecierzycę z piekarnika

Składniki:

Prażona ciecierzyca – poznaj najlepszy przepis


Do przygotowania tej przekąski będzie potrzebna tylko puszka albo słoiczek ciecierzycy – w filmiku używam ekologicznej ciecierzycy z EkoWital – troszeczkę oliwy i moje ulubione przyprawy.

Krok 1 – Pieczenie wstępne


Na początek opłukujemy ciecierzycę. Nie ma żadnej potrzeby, żeby ją osuszać ręcznikiem papierowym. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni.

opłukuję ciecierzycę
Gdy ciecierzyca jest gotowa, a piekarnik nagrzany, wyciągamy blaszkę i wysypujemy na nią opłukane ziarna.

ciecierzyca na blaszce do pieczenia

Tak przygotowaną ciecierzycę wsadzamy do piekarnika na około pół godziny i mniej więcej co 10 minut delikatnie potrząsamy blaszką, żeby ziarenka przypiekły się równo z każdej strony.

Marynata do chrupiącej prażonej ciecierzycy


Ciecierzyca się piecze, a my przygotujemy naszą marynatę. Bazą jest oczywiście oliwa extra virgin. Jedna łyżka stołowa w zupełności wystarczy, nie dawaj więcej oliwy, bo inaczej ciecierzyca może być tłusta.

Jeżeli chodzi o przyprawy, moja ulubiona wersja to:

  • solidna szczypta soli, 
  • troszeczkę mojego ulubionego chili. 

 

Mieszamy i nasza marynata jest gotowa.

Ale śmiało możesz dawać tu również curry. Jeżeli lubisz, Zatar jest bardzo fajny, sos sojowy też fajnie smakuje, ale ja lubię taką wersję klasyczną na ostro: chili plus sól.

marynata do ciecierzycy

Pamiętaj, że marynatę dodajemy dopiero w kolejnym kroku, nie na początku.

W międzyczasie sprawdzamy, jak nasza ciecierzyca. Warto ją wstrząsnąć ze dwa, trzy razy, żeby nam się równiuteńko upiekła w piekarniku.

Pół godziny pieczenia ciecierzycy za nami. Nie wyłączamy piekarnika, ponieważ będzie jeszcze potrzebny, wyłączamy tylko timer.

 

Krok 2 – prażenie ciecierzycy


Przesypujemy ciecierzycę z blaszki do naszej marynaty, po czym ponownie wysypujemy ją na blaszkę. I teraz wystarczy już około 12 minut i nasza chrupiąca prażona ciecierzyca będzie gotowa. 

dodaję ciecierzycę do marynaty
mieszam marynatę do ciecierzycy

Gdy kolejne 12 minut pieczenia jest już za nami, możemy śmiało wyłączyć piekarnik. Odczekaj teraz jeszcze 10-15 minut – wiem, że trudno wytrzymać! – ale gdy wystygnie będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Podejrzewam, że nie zrobicie z innego przepisu bardziej chrupiącej niż ta.

ciecierzyca z piekarnika

Ciecierzyca gotowa, to teraz pozostał już tylko wybór filmu na wieczór. Smacznego!


chrupiąca prażona ciecierzyca

Jeżeli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów, śledź nasz kanał i zostaw, proszę, łapkę w górę. Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrywać więcej podobnych materiałów. Jestem też bardzo ciekawy, jakie są Wasze ulubione przyprawy do takiej ciecierzycy. Możecie śmiało dać w komentarzach.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją