Lubisz popcorn? Poznaj jego zdrowszą wersję! Chrupiąca prażona ciecierzyca to doskonała alternatywa dla słonych przekąsek, które lubimy pogryzać podczas seansów filmowych. Jak ją przygotować? Zróbmy to razem!
W Internecie znajdziesz masę różnych wariacji tego przepisu:
- na patelni,
- w piekarniku,
- z suszoną ciecierzycą,
- z niesuszoną ciecierzycą.
Testowałem chyba wszystkie i już wiem, jak przygotować naprawdę chrupiącą pieczoną ciecierzycę.
Zobacz filmik z przepisem na prażoną ciecierzycę z piekarnika
Składniki:
- puszka / słoik ciecierzycy
- oliwa extra virgin
- ulubione przyprawy
Prażona ciecierzyca – poznaj najlepszy przepis
Do przygotowania tej przekąski będzie potrzebna tylko puszka albo słoiczek ciecierzycy – w filmiku używam ekologicznej ciecierzycy z EkoWital – troszeczkę oliwy i moje ulubione przyprawy.
Krok 1 – Pieczenie wstępne
Na początek opłukujemy ciecierzycę. Nie ma żadnej potrzeby, żeby ją osuszać ręcznikiem papierowym. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni.
Gdy ciecierzyca jest gotowa, a piekarnik nagrzany, wyciągamy blaszkę i wysypujemy na nią opłukane ziarna.
Tak przygotowaną ciecierzycę wsadzamy do piekarnika na około pół godziny i mniej więcej co 10 minut delikatnie potrząsamy blaszką, żeby ziarenka przypiekły się równo z każdej strony.
Marynata do chrupiącej prażonej ciecierzycy
Ciecierzyca się piecze, a my przygotujemy naszą marynatę. Bazą jest oczywiście oliwa extra virgin. Jedna łyżka stołowa w zupełności wystarczy, nie dawaj więcej oliwy, bo inaczej ciecierzyca może być tłusta.
Jeżeli chodzi o przyprawy, moja ulubiona wersja to:
- solidna szczypta soli,
- troszeczkę mojego ulubionego chili.
Mieszamy i nasza marynata jest gotowa.
Ale śmiało możesz dawać tu również curry. Jeżeli lubisz, Zatar jest bardzo fajny, sos sojowy też fajnie smakuje, ale ja lubię taką wersję klasyczną na ostro: chili plus sól.
Pamiętaj, że marynatę dodajemy dopiero w kolejnym kroku, nie na początku.
W międzyczasie sprawdzamy, jak nasza ciecierzyca. Warto ją wstrząsnąć ze dwa, trzy razy, żeby nam się równiuteńko upiekła w piekarniku.
Pół godziny pieczenia ciecierzycy za nami. Nie wyłączamy piekarnika, ponieważ będzie jeszcze potrzebny, wyłączamy tylko timer.
Krok 2 – prażenie ciecierzycy
Przesypujemy ciecierzycę z blaszki do naszej marynaty, po czym ponownie wysypujemy ją na blaszkę. I teraz wystarczy już około 12 minut i nasza chrupiąca prażona ciecierzyca będzie gotowa.
Gdy kolejne 12 minut pieczenia jest już za nami, możemy śmiało wyłączyć piekarnik. Odczekaj teraz jeszcze 10-15 minut – wiem, że trudno wytrzymać! – ale gdy wystygnie będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Podejrzewam, że nie zrobicie z innego przepisu bardziej chrupiącej niż ta.
Ciecierzyca gotowa, to teraz pozostał już tylko wybór filmu na wieczór. Smacznego!
Jeżeli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów, śledź nasz kanał i zostaw, proszę, łapkę w górę. Dla mnie to będzie informacja, żeby nagrywać więcej podobnych materiałów. Jestem też bardzo ciekawy, jakie są Wasze ulubione przyprawy do takiej ciecierzycy. Możecie śmiało dać w komentarzach.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!