Cynamon jest przyprawą o ponad tysiącletniej historii, którą dodaje się do potraw i napojów. W starożytności jego wartość znacznie przewyższała ceny złota. Dziś stanowi ceniony i smaczny dodatek, z którego chętnie korzystamy w kuchni. Warto jednak wiedzieć, że cynamon cynamonowi nierówny. Ale o tym przeczytacie poniżej.


Prawdziwy cynamon pochodzi z Cejlonu (stąd nazwa) oraz Madagaskaru i jest uzyskiwany z wiecznie zielonych drzew, w których korze znajduje się sporo składników o działaniu przeciwzapalnym i olejków eterycznych. W odróżnieniu od popularnego, zwykłego cynamonu, który na co dzień widzimy w sklepach spożywczych, oryginalny cynamon cejloński ma nie tylko bardziej szlachetny smak, ale przede wszystkim odznacza się niewielką zawartością kumaryny, związku, który w większych ilościach toksycznie wpływa na wątrobę i nerki.

Cynamon Cejloński vs Cynamon Cassia

Na zdjęciu poniżej położyłam specjalnie obok siebie obydwie laski. Różnicę widać gołym okiem. Po lewej stronie jest laska cynamonu cejlońskiego, a po prawej cynamonu cassia.

cynamon cejloński porównanie

Cynamon Cejloński - Kup Teraz!

Co z tą kumaryną?

Jakiś czas temu w mediach ukazała się informacja, że cynamon jest niezdrowy i powinno się go ograniczać – właśnie ze względu na zawartość kumaryny. Prawda jest jednak nieco inna. Owszem cynamon zawiera kumarynę, ale tylko ten, który najczęściej można dostać w naszych sklepach – „tańsza wersja droższej przyprawy” – cynamon chiński. Niestety jest on powszechnie stosowany, musicie jednak wiedzieć, że znacznie różni się od prawdziwego cynamonu cejlońskiego. Ten z kolei nie tylko praktycznie nie zawiera kumaryny, ale także odznacza się zupełnie innym smakiem – jest bardziej aromatyczny, smaczniejszy i ma nieco inny kolor. Jeśli zatem jesteście maniakami jabłek z cynamonem, wybierajcie zdrowy cynamon prawdziwy – cejloński.

Jak rozpoznać prawdziwy cynamon – cejloński?

Jaki kolor ma cynamon?

Prawdziwy cynamon ma kolor jasnobrązowy – w przeciwieństwie do ciemnych, rdzawo-czerwonych podróbek.

Jak wygląda cynamon?

Podrabiany cynamon występuje albo w postaci sproszkowanej, albo też w kawałku – w postaci kawałka grubej, twardej kory, charakterystycznego rulonika, pustego w środku. Oryginalny cynamon cejloński to wiele cienkich, delikatnych warstw, zwiniętych w rulonik podobny do cygara. Dostępny w sprzedaży sproszkowany cynamon cejloński jest jaśniejszy od chińskiego.

Czy cynamon się łamie?

Tak. Ale z łatwością tylko cejloński. Jest on kruchy, łamliwy i swobodnie można go podzielić na mniejsze kawałki. Cynamon chiński bardzo trudno połamać.

Dlaczego warto jeść cynamon?

Spożywanie cynamonu ma korzystny wpływ na trawienie, poziom lipidów i cukru we krwi. Zalety cynamonu nie są jeszcze w pełni poznane. Dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że cynamon jest wskazany dla osób, które mają problemy z trawieniem np.: zespół drażliwego jelita, drożdżycę, wzdęcia, nudności.
Cynamon ma również silne właściwości przeciwutleniające, obniża poziom poziomu cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. Dowiedziono również, że cynamon działa skuteczniej niż witamina E, jeśli chodzi o usuwanie wolnych rodników.
Lekarze wskazują też na pozytywny wpływ tej starożytnej przyprawy na płytki krwi i zapobieganie powstawaniu zmian zakrzepowych przy różnych urazach. Spożywanie cynamonu zaleca się także osobom z odpornością na insulinę lub obniżoną produkcją insuliny, ponieważ przyprawa ta posiada wyjątkowe właściwości aktywizujące ten enzym. Herbata z dodatkiem cynamonu to idealne antidotum na jesienno-zimowe infekcje, bo skutecznie łagodzi napady kaszlu i chrypę.
Spożywanie cynamonu ok. pół łyżeczki do herbaty dziennie, albo w formie dodatku do jogurtu, musli, pomaga również dbać linię. Kto je cynamon dostarcza sobie naturalnych endorfin, a czując się szczęśliwy i zadowolony, nie musi szukać już pocieszenia w słodkich łakociach.

Jak stosować?

Zmielony cynamon cejloński jest wykorzystywany jako przyprawa do potraw na mleku, lodów, pieczonych jabłek, sałatek owocowych. Bardzo dobrze uzupełnia się w goździkami, kardamonem, wanilią, nugatem, kurkumą. Nowatorscy kucharze dodają go również do mięs (kaczki, gęsi, dziczyzny), ale najczęściej jest jednak wykorzystywany jako dodatek do słodkich potraw. Cynamon jest popularnym dodatkiem do kakao i kawy. Herbaty z dodatkiem cynamonu to idealna kompozycja na zimę. Cynamon należy przecież do przypraw, które mają silne właściwości rozgrzewające.
Aromat cynamonu wzbogaca też smak kompotów. Tu najczęściej wykorzystuje się kawałki kory cynamonu, z których wypłukiwany jest olejek cynamonowy. Po przygotowaniu napoju należy je jednak wyciągnąć, bo nie nadają się do spożycia.
Dobrej jakości cynamon to smaczna i zdrowa przyprawa, z całą pewnością zasługuje na to, by gościć na naszych stołach na co dzień.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia interakcji pomiędzy użytkownikiem i serwisem oraz funkcjonowania usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.