12 produkty(ów)

Liofilizowane owoce

Liofilizowane owoce mogą być bardzo ciekawą alternatywą dla produktów świeżych, zwłaszcza wtedy, gdy masz chęć na aromatyczne truskawki, jagody lub wiśnie poza sezonem ich zbioru. Dzięki liofilizowanym owocom możesz korzystać ze smaków lata o każdej porze roku. W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz organiczne owoce i warzywa liofilizowane takie, jak m.in.:

Co to znaczy, że owoce są liofilizowane?

Liofilizacja jest super efektywnym i co najważniejsze naturalnym procesem, który pozwala zachować wszystkie witaminy i minerały obecne w świeżym produkcie, a w dodatku wydłuża jego trwałość. Proces ten polega na szybkim zamrożeniu owocu lub warzywa przy udziale bardzo niskiej temperatury (ok. -40 do - 50°C) Następnie przeprowadzane jest suszenie sublimacyjne, czyli odparowanie kryształków lodu za pomocą obniżonego ciśnienia, które eliminuje ponad 90% wody z pokarmu.

Fenomen liofilizacji polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w stan gazowy, z pominięciem fazy stanu ciekłego, dzięki czemu produkty nie tracą w trakcie tego procesu jakichkolwiek wartości odżywczych. Zachowują też swój smak, kolor i aromat. Ostatnim etapem jest dosuszanie owoców i warzyw w temperaturze pokojowej pod zmniejszonym ciśnieniem, co pozwala usunąć resztki wody, a także wszelkie zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

To oznacza, że owoce i warzywa liofilizowane mogą być przechowywane przez bardzo długi czas zachowując swoją najlepszą jakość i świeżość. Na koniec dodamy, że owoce liofilizowane, mimo swojej długiej przydatności do spożycia, nie wymagają zastosowania żadnych konserwantów, ani sztucznych dodatków. Proces liofilizacji to konserwacja sama w sobie. Utrata wody powoduje, że produkt nie psuje się i jest zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.

Jak jeść owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane mogą być przede wszystkim wspaniałym elementem pożywnego śniadania. Jeśli nie dysponujesz świeżymi owocami, sięgnij po te liofilizowane. Dodaj je do owsianki, musli, koktajlu, jogurtu, omletów, czy placków. Świetnie sprawdzą się także jako składnik wypieków. Nie obciążają ciasta i nie czynią go wilgotnym, dzięki czemu produkt końcowy wygląda świeżo i kusząco. Aby urozmaicić swój ulubiony napój, dodaj do wody lub herbaty liofilizowane truskawki, maliny, czy jagody. Dzięki temu otrzymasz atrakcyjne, orzeźwiające, kolorowe i słodkie picie, które możesz podawać dzieciom jako zdrową alternatywę dla kupnych, dosładzanych rafinowanym cukrem i syntetycznie barwionych napojów. Owoce liofilizowane to także bardzo smaczna i sycąca przekąska podczas podróży. Lekkie i słodkie owoce dodadzą energii w trakcie długich spacerów, a w dodatku stanowią dużo zdrowszą przegryzkę niż chipsy, czy czekoladowy batonik.

Ile kalorii mają owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane, mimo że zmniejszają swoją objętość podczas procesu liofilizacji, mają dokładnie taką samą wartość kaloryczną, jak owoce świeże. Pamiętaj jednak, że 100 g truskawek zerwanych prosto z krzaka to nie to samo, co 100 g truskawek liofilizowanych. Garść świeżych truskawek waży ok. 100 g i zawiera ok. 33 kalorie. Garść truskawek liofilizowanych to zaledwie 15 g, a ich wartość kaloryczna może przekraczać nawet 50 kcal.

Od jakiego wieku dzieci mogą jeść owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane mogą być podawane niemowlętom już w momencie, gdy są one gotowe na rozszerzenie diety, czyli od ok. 6 miesiąca życia. Liofilizowane jagody, czy żurawina stanowią wartościową, samodzielną przekąskę do chrupania. Można je też dodać do kaszki, budyniu, czy kisielu. Starszemu dziecku zapakuj owoce liofilizowane do szkolnego lunchboxa lub udekoruj nimi owsiankę, musli, omleta czy gofry.

Czy owoce liofilizowane są lepsze od świeżych?

Owoce liofilizowane zawierają dokładnie taką sama ilość składników odżywczych, co owoce świeże. Pozbawione są jednak wody, co sprawia, że stają się chrupiące i w konsystencji przypominają bardziej chipsy niż owoce. Świeże owoce cenione są za soczystość i możliwość ugaszenia nimi pragnienia w upalne, letnie dni. Liofilizowane rośliny bardziej sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do ulubionej owsianki, jaglanki, jogurtu, omleta czy ciasta.

Jak używać liofilizowane warzywa?

Nie tylko świeże owoce można poddawać procesom liofilizacji. Świetnie nadają się do tego również warzywa, a zwłaszcza zielone warzywa liściaste, buraki i zioła. Dostępny w naszym sklepie z ekologiczną żywnością liofilizowany jarmuż w postaci sproszkowanej możesz dodawać do koktajli, świeżo wyciskanych soków, jogurtów, owsianek, sosów, zup, czy gulaszy.

Liofilizowanym burakiem lub szpinakiem możesz posypać sałatkę, doprawić kotlety mielone, klopsy, farsze, czy różnego rodzaju nadzienia. Warzywa liofilizowane w formie proszku będą także świetnym dodatkiem do pieczywa, ciasta na pierogi, kopytek, czy domowego makaronu. W ten sposób nie tylko wzbogacisz wartość odżywczą swoich potraw, ale także nadasz im atrakcyjnego wyglądu.

Liofilizowane warzywa są niezwykle aromatyczne i stanowią doskonały naturalny barwnik, dzięki któremu uzyskasz oryginalny wygląd swoich potraw, zarówno tych podawanych na słodko, jak i dań wytrwałych.

W naszym asortymencie znajdziesz też liofilizowana pokrzywę, którą możesz wykorzystać do przygotowania esencjonalnej i pełnej składników odżywczych herbatki pokrzywowej lub wzbogacić nią swój ulubiony koktajl, twarożek, czy sok owocowy.