Przede mną duże wyzwanie. Chcę Cię zainteresować daniem, którego sam nie chciałem spróbować :) Musisz mi wierzyć na słowo, nie ma lepszej owsianki na zimne poranki. Nawet jak nie lubisz kurkumy, polubisz tą rozgrzewającą owsiankę.
Jak przygotować złotą owsiankę?
Bazą złotej owsianki jest pasta z kurkumy, pieprzu i oleju kokosowego. To właśnie ona daje jej tą moc.
Rozgrzej delikatnie w garnku łyżkę nierafinowanego oleju kokosowego. Jak już się rozpuści, dodaj do niego łyżeczkę kurkumy i sporo świeżo mielonego pieprzu. Powstanie nam z tego taka gęsta - aromatyczna pasta. Poczujesz ją w całym domu.
Następny krok to już klasyczna owsianka. Możesz ja przyrządzić tak jak lubisz: na wodzie, na mleku roślinnym albo tak jak ja robię, czyli z wodą z łyżką musu kokosowego.
Następny krok to pół szklanki płatków owsianych (ok 75g) , dodajemy do garnka, zalewamy szklanką zimnej wody i dodajemy łyżkę musu kokosowego. Czekamy, aż nam się woda zagotuje i zmniejszmy moc palnika. Co chwilę mieszamy. Ja dodaje jeszcze łyżeczkę ksylitolu, żeby owsianka była bardziej słodka. Jednak to opcjonalny składnik :) Po około 5 minutach gotowania owsianka powinna być gotowa.
Gotową owsiankę przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
Złota owsianka przepis
- BIO Kurkuma - 1 łyżeczka
- BIO Pieprz - wg uznania, ja daję dużo :)
- BIO Olej kokosowy nierafinowany - 1 łyżka
- BIO Płatki owsiane - pół szklanki - ok 75g
- BIO Mus kokosowy - 1 łyżka
- Ksylitol - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Woda - 1 szklanka 250ml
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!