Budyń jaglany to zdrowy deser. Sprawdzam czy każdy sobie da radę go przygotować oraz czy rzeczywiście jest taki smaczny jak wszyscy zachwalają.
Zobacz filmik z przepisem na budyń jaglany
Składniki na pomarańczowy budyń jaglany:
- 120g kaszy jaglanej
- 250ml mleka roślinnego
- 250ml wody
- 4 daktyle
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak: "Prosto, pysznie do pudełka"
Jak przygotować budyń jaglany?
Kaszę jaglaną namaczamy przez noc w zimnej wodzie.
Przed przygotowaniem budyniu należy ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.
Następnie przesypujemy kaszę do garnka i dodajemy mleko roślinne, wodę, daktyle, ekstrakt waniliowy i sól.
Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Gotujemy przez 25-30 minut.
Po 15 minutach dodajemy obrane za skórki i białych błon pomarańcze i mieszamy.
Gdy kasza jest już ugotowana dodajemy łyżkę wody z kwiatów pomarańczy.
Całość blendujemy na gładką masę.
Nakładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce.
Tego jeszcze nie jadłem
To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)
Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.
Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!
Sprawdź nasz sklep on-line.
Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).
Bądźmy w kontakcie:
- Subskrybuj kanał YouTube
- Obserwuj na INSTA
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!