Pomarańczowy budyń jaglany

03 Kwiecień, 2019

Budyń jaglany to zdrowy deser. Sprawdzam czy każdy sobie da radę go przygotować oraz czy rzeczywiście jest taki smaczny jak wszyscy zachwalają. 

Zobacz filmik z przepisem na budyń jaglany

Składniki na pomarańczowy budyń jaglany:

Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak: "Prosto, pysznie do pudełka"

Jak przygotować budyń jaglany?

Kaszę jaglaną namaczamy przez noc w zimnej wodzie.

Przed przygotowaniem budyniu należy ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Następnie przesypujemy kaszę do garnka i dodajemy mleko roślinne, wodę, daktyle, ekstrakt waniliowy i sól.

Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

Gotujemy przez 25-30 minut.

Po 15 minutach dodajemy obrane za skórki i białych błon pomarańcze i mieszamy.

Gdy kasza jest już ugotowana dodajemy łyżkę wody z kwiatów pomarańczy.

Całość blendujemy na gładką masę.

Nakładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. 

Tego jeszcze nie jadłem

To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)

Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.

Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!

Sprawdź nasz sklep on-line.

Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).

Bądźmy w kontakcie:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją