Pomarańczowy budyń jaglany

03 Apr 2019Michał Pelc

Budyń jaglany to zdrowy deser. Sprawdzam czy każdy sobie da radę go przygotować oraz czy rzeczywiście jest taki smaczny jak wszyscy zachwalają. 

Zobacz filmik z przepisem na budyń jaglany

Składniki na pomarańczowy budyń jaglany:

Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak: "Prosto, pysznie do pudełka"

Jak przygotować budyń jaglany?

Kaszę jaglaną namaczamy przez noc w zimnej wodzie.

Przed przygotowaniem budyniu należy ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Następnie przesypujemy kaszę do garnka i dodajemy mleko roślinne, wodę, daktyle, ekstrakt waniliowy i sól.

Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

Gotujemy przez 25-30 minut.

Po 15 minutach dodajemy obrane za skórki i białych błon pomarańcze i mieszamy.

Gdy kasza jest już ugotowana dodajemy łyżkę wody z kwiatów pomarańczy.

Całość blendujemy na gładką masę.

Nakładamy do miseczek i chłodzimy w lodówce. 

Tego jeszcze nie jadłem

To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. Chce Was zachęcić do gotowania w domu i próbowania nowych rzeczy. Jeżeli myślisz, że nie umiesz gotować, to zobaczysz że dasz sobie radę i to jest nawet przyjemne zajęcie :)

Subskrybuj mój newsletter i kupuj produkty z filmików z dużym rabatem.

Czas na zmiany! Czas na prawdziwe jedzenie!

Sprawdź nasz sklep on-line.

Jeżeli jesteś w Krakowie, zapraszam do naszych sklepów (mapka).

Bądźmy w kontakcie:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją