Panelle to proste i smaczne placki z ciecierzycy. Te małe placuszki to popularny street food na Sycylii. Smakują podobnie do pieczonych naleśników.
Jak zrobić panelle?
- Nalej zimną wodę do garnka
- Nałóż sitko na garnek i przesiej mąkę z ciecierzycy do wody
- Doprowadź wodę do wrzenia, cały czas mieszając ciasto trzepaczką aby pozbyć się grudek mąki
- Po zagotowaniu wody, gotuj jeszcze przez 4 minuty cały czas mieszając i dodaj pietruszkę
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj z ciasta cienki prostokątny plaster o grubości około 3 mm
- Zostaw ciasto do ostygnięcia
- Potnij ciasto na mniejsze prostokąty
- Smaż na głębokim i bardzo gorącym tłuszczu przez paręnaście sekund.
- Po smażeniu osusz z resztek tłuszczu na ręczniku papierowym
Porady:
Na początku ciasto wydaję się bardzo płynne, ale dość szybko gęstnieje w czasie mieszania. Pamiętaj, aby mieszać ciasto cały czas, inaczej może się przypalić.
Panelle można jeść same lub wsadzone do bułki jak ser.
Przepis na panelle
- Mąka z ciecierzycy - 1 szklanka 140g
- Woda - 2 szklanki
- Sól - szczypta
- Świeża pietruszka - łyżka
Przesiewam mąkę z ciecierzycy przez sitko
Cały czas mieszam ciasto trzepaczką
Dodaję posiekaną pietruszkę
Wykładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Formuję z ciasta cienki prostokąt o grubości około 3 mm
Gdy ciasto ostygnie, kroję je na mniejsze prostokąty
Smażę panelle na głębokim tłuszczu przez paręnaście sekund
Gotowe panelle
Przepis pochodzi z książki - Italia dla zielonych - Alicja Rokicka
Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Italia dla zielonych - roślinna kuchnia włoska - Alicja Rokicka.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!