Panelle to proste i smaczne placki z ciecierzycy. Te małe placuszki to popularny street food na Sycylii. Smakują podobnie do pieczonych naleśników.
Jak zrobić panelle?
- Nalej zimną wodę do garnka
- Nałóż sitko na garnek i przesiej mąkę z ciecierzycy do wody
- Doprowadź wodę do wrzenia, cały czas mieszając ciasto trzepaczką aby pozbyć się grudek mąki
- Po zagotowaniu wody, gotuj jeszcze przez 4 minuty cały czas mieszając i dodaj pietruszkę
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj z ciasta cienki prostokątny plaster o grubości około 3 mm
- Zostaw ciasto do ostygnięcia
- Potnij ciasto na mniejsze prostokąty
- Smaż na głębokim i bardzo gorącym tłuszczu przez paręnaście sekund.
- Po smażeniu osusz z resztek tłuszczu na ręczniku papierowym
Porady:
Na początku ciasto wydaję się bardzo płynne, ale dość szybko gęstnieje w czasie mieszania. Pamiętaj, aby mieszać ciasto cały czas, inaczej może się przypalić.
Panelle można jeść same lub wsadzone do bułki jak ser.
Przepis na panelle
- Mąka z ciecierzycy - 1 szklanka 140g
- Woda - 2 szklanki
- Sól - szczypta
- Świeża pietruszka - łyżka
Przesiewam mąkę z ciecierzycy przez sitko
![składniki do zupy z soczewicy](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/1-maka-na-sitku_ff6600d2-9b7c-4b38-a4ee-86e77836d5e8.jpg)
Cały czas mieszam ciasto trzepaczką
![kroję warzywa na zupę](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/2-mieszam.jpg)
Dodaję posiekaną pietruszkę
![dodaję przyprawy do zupy](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/3-pietruszka.jpg)
Wykładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
![dodaję passatę do zupy](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/4-blacha.jpg)
Formuję z ciasta cienki prostokąt o grubości około 3 mm
![dodaję bulion do zupy](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/5-blacha-ciasto.jpg)
Gdy ciasto ostygnie, kroję je na mniejsze prostokąty
![gotuję zupę](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/6-tne-ciasto.jpg)
Smażę panelle na głębokim tłuszczu przez paręnaście sekund
![prażę pestki dyni](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/8-smacze.jpg)
Gotowe panelle
![blenduję zupę](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/panelle.jpg)
Przepis pochodzi z książki - Italia dla zielonych - Alicja Rokicka
![blenduję zupę](https://cdn.shopify.com/s/files/1/0627/7509/9579/files/italia-dla-zielonych-alicja-rokicka.jpg)
Tego jeszcze nie jadłem
To seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube. Przepis pochodzi z książki Italia dla zielonych - roślinna kuchnia włoska - Alicja Rokicka.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!