Liofilizowane owoce czy też liofilizowane mięso stają się coraz bardziej popularne zwłaszcza wśród osób interesujących sie zdrowym stylem życia. Jest to jednak stosunkowo nowy produkt na dzisiejszym rynku, dlatego też niewiele osób wie, czym się charakteryzuje żywność liofilizowana oraz jaką wartość odżywczą i zdrowotną posiadają poddane tej metodzie pokarmy. Zobaczmy zatem, jakie są jej atuty!
Liofilizacja, która nazywana jest również suszeniem sublimacyjnym stanowi niezwykły proces technologiczny, w trakcie którego z zamrożonego produktu usuwana jest woda. Podczas procedury pominięty zostaje także proces skraplania. Liofilizacja istnieje już od pierwszej połowy XX wieku. Ciekawostką jest fakt, iż pierwszym produktem powstałym za pomocą danej techniki była kawa liofilizowana (dokładniej została wyprodukowana przez Amerykanów w 1938 roku).
Jakie są zatem zalety tej wysoce innowacyjnej metody?
Przede wszystkim, to doskonały sposób na utrwalenie każdego rodzaju żywności. Skutecznie zabezpiecza on rozmaite produkty przed zepsuciem, zachowując tym samym ich walory zdrowotne i wartości odżywcze. Podczas całej procedury liofilizacji nie następuje żadna strata witamin ani minerałów oraz innych istotnych dla ludzkiego zdrowia składników aktywnych biologicznie. Najczęściej występującymi w sklepach produktami poddanymi procesowi są liofilizowane owoce i warzywa.
Żywność liofilizowana, a w tym także owoce poddane danej metodzie stanowią bez wątpienia element zdrowej diety, jednak jest ona dosyć droga i nie każdy może sobie pozwolić na częste jej spożywanie. Warto jednak oszczędzić na słodyczach zawierających szkodliwy cukier i zakupić zdrowe owoce odznaczające się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Będą szczególnie dobrym rozwiązaniem dla osób podróżujących, kiedy nie zawsze jest dostęp do żywności „normalnej”. Żywność poddana liofilizacji będzie wówczas nieocenionym pokarmem zapewniającym codzienną dawkę niezbędnych substancji odżywczych dla naszego ciała.
Owoce liofilizowane ze względu na specyfikę całego procesu produkcji nie tracą absolutnie swoich cennych właściwości i jednocześnie zachowują przy tym swój pierwotny kształt oraz barwę. Kolejnym atutem owoców poddanych liofilizacji jest to, iż mogą być one przechowywane nawet przez kilka lat bez obawy ich zepsucia. Są doskonałym dodatkiem zarówno na sucho, ale także po ich uwodnieniu. Świetnie sprawdzą się do potraw na ciepło oraz takich przygotowywanych na zimno.
Gdzie kupować?
Z owocami tego typu tak naprawdę jest jak ze wszystkim – musimy ostrożnie dobierać miejsce zakupu, decydować się na sprawdzone sklepy i owoce pochodzące z certyfikowanych upraw. Wówczas będziemy mieli pewność, że trafia do nas produkt najwyższej jakości!
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!