Masło orzechowe to przysmak, który w kilka chwil możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Kluczem do sukcesu i uzyskania idealnie kremowego, wyśmienitego w smaku masła orzechowego jest użycie wysokiej jakości surowca, czyli orzechów ziemnych. Do dzieła! Masło orzechowe jest wszechstronnym składnikiem, który można łączyć z owocami, jak banany czy truskawki, warzywami, a także w daniach kuchni azjatyckiej czy jako dodatek do sosów i dipów.
Zobacz filmik z przepisem na domowe masło orzechowe
Przepis na domowe masło orzechowe
Jeśli zdecydowaliście się zrobić masło orzechowe w domu, to warto zacząć od podstaw i samodzielnie wypiec orzeszki ziemne w piekarniku, co gwarantuje uzyskanie płynnej, kremowej konsystencji finalnego produktu. Proces jest prosty i nie wymaga wielu drogich składników ani specjalistycznego sprzętu. Można wykorzystać różne rodzaje orzechów, takie jak orzechy arachidowe, orzechy włoskie czy laskowe, co pozwala na stworzenie unikalnych smaków.
Do produkcji domowego masła orzechowego polecamy więc wybrać orzechy ziemne surowe bez skórki, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Zwróćcie też uwagę na jakość surowca. Orzechy ziemne powinny być w całości, nie pokruszone, jędrne i pozbawione przebarwień.
Wybieraj orzechy ziemne od sprawdzonych producentów, najlepiej jakości BIO. Wtedy możesz mieć pewność, że jest to produkt 100% naturalny, ekologiczny, wolny od GMO i pozbawiony zanieczyszczeń. Możesz wybrać te bio orzeszki ziemne - spełniają wszystkie powyższe warunki, więc śmiało możesz ich użyć do zrobienia własnego masła orzechowego.
Krok 1: Wypiekanie orzechów do masła orzechowego
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią cienką warstwę orzechów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i wypiekaj przez około 20-25 minut.
Co mniej więcej 7 minut możesz wstrząsnąć blachą i przemieszać orzechy łyżką tak, aby były równomiernie wypieczone z każdej strony.
To, czy orzeszki są gotowe najlepiej jest oceniać na podstawie ich koloru, a nie smaku. Po wyjęciu z piekarnika, orzechy nie będą smakować tak, jak sobie to wyobrażamy i znamy z doświadczenia, gdy spożywamy kupne orzechy prażone.
Orzechy po wypieczeniu muszą porządnie ostygnąć i odparować z nadmiaru wilgoci, aby osiągnąć pożądany smak. Po uprażeniu orzechy ziemne powinny być złocisto-brązowe, a po spróbowaniu i ostygnięciu cudownie chrupiące.
Pamiętaj! Orzechy ziemne po upieczeniu powinny naprawdę porządnie ostygnąć, więc bądź cierpliwy i daj im tyle, czasu ile faktycznie potrzebują, aby całkowicie odparować z nadmiaru wilgoci.
Krok 2. Miksowanie orzechów na masło orzechowe
Gdy orzeszki ostygną, przełóż je do naczynia blendera, najlepiej takiego o dużej mocy i wytrzymałych ostrzach, ale zasadniczo każdy blender powinien sobie poradzić. Możesz użyć zarówno blendera kielichowego, jak i blendera ręcznego. Na koniec, gotowe masło orzechowe przełóż do czystego słoika.
Naczynie najlepiej wypełnić orzechami prawie w całości tak, aby nie pozostawiać zbyt dużo wolnej przestrzeni. W innym przypadku, co jakiś czas należy przemieszać orzechy w naczyniu.
Orzechy miksuj pulsacyjnie aż do uzyskania płynnej, kremowej i aksamitnej konsystencji masła orzechowego. Proces ten może potrwać kilka minut, ale warto się poświęcić, bo doznania smakowe są nieziemskie. I pamiętaj - wszystko zaczyna się od orzechów! 😉 Możesz również dodać kawałkami orzechów, aby nadać masłu orzechowemu chrupkości i wyjątkowego smaku.
Nie masz czasu na przygotowanie masła samodzielnie?
Zachęcamy Was do samodzielnego zrobienia masła orzechowego w domu, bo to świetna zabawa, która daje wiele satysfakcji. Jeśli jednak nie macie wystarczająco dużo cierpliwości, ani zbyt wiele wolnego czasu, a bardzo lubicie masło orzechowe, to zamówicie gotowe masło orzechowe BIO naszej produkcji dostępne w sklepie internetowym ekogram.pl lub wpadajcie do Rossmanna i po prostu częstujcie się bezpośrednio z półki. Gotowe masło orzechowe jest wygodne i można je wykorzystać w różnych przepisach kulinarnych, takich jak ciasta, ciasteczka, serniki czy owsianki.Dodatkowo, zachęcamy do eksperymentowania z różnymi przepisami na masło orzechowe, aby zrobić domowe masło orzechowe z różnych rodzajów orzechów, takich jak migdały czy orzechy włoskie.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!