Kaszę jaglaną można ugotować na wiele sposobów. Je chcę Ci pokazać najszybszy i najprostszy przepis. Niektórzy polecają namaczanie, płukanie kaszy pod gorącą i zimną wodą. W mojej ocenie jest to zbyteczne. Zobacz jak ugotować kaszę jaglaną na sypko. Będzie sypka nawet na drugi dzień, jak zrobisz więcej i zostawisz w lodówce.
Przepis na sypka kaszę jaglaną krok po kroku
- Potrzebujesz garnek z pokrywką
- Odmierz porcję kaszy jaglanej prosto z opakowania, np jedną szklankę
- Wsyp do garnka i praż kaszę na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę mieszając
- Gdy poczujesz zapach kaszy jaglanej w kuchni oraz odgłos strzelania jak popcorn, to znaczy że kasza zaraz będzie gotowa
- Dodaj szczyptę soli himalajskiej
- Przygotuj wodę w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na każdą szklankę kaszy)
- Zalej kaszę jaglaną wodą i doprowadź ją do wrzenia
- Gdy woda się już zagotuje, nałóż pokrywkę i zmniejsz moc na minimalną. Taką, aby tylko utrzymać delikatne gotowanie wody
- Gotuj kaszę przez 15 minut
- Po 15 minutach kasza jaglana będzie gotowa na sypko
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!