Ghee - czyli wszystko, co chcielibyście wiedzieć o maśle klarowanym

19 Październik, 2022Michał Pelc

Ghee to pojęcie pochodzące z kuchni indyjskiej i oznacza klarowane masło. Ajurweda przypisuje mu cały szereg pozytywnych właściwości, które są korzystne dla zdrowia. W naszym kręgu kulturowym jest bardziej znane głównie ze względu na swoje walory kulinarne, ale najwyższy czas to zmienić. Oto dlaczego warto zainteresować się ghee. Tradycyjna medycyna hinduska uważała ghee za eliksir życia. Wzmianki o nim można znaleźć nawet w Kamasutrze. Miało ono pobudzać naturalne siły witalne organizmu i oczyszczać go ze szkodliwych substancji. Ghee to "płynne złoto" – masło w najczystszej postaci, bez żadnych zanieczyszczeń.

Masło klarowane

Zwyczajne masło dość łatwo spalić na patelni. Nie ma się czego wstydzić, pewnie każdy z nas spalił masło chociaż raz w swoim życiu. Wystarczy chwila zapomnienia w kuchni i masło spalone. To nic trudnego :) To dlatego, że zwyczajne masło extra zawiera w swoim składzie 82% tłuszczu, reszta to głównie woda i cukry mlecze. Dlatego tak łatwo spalić zwyczajne masło.

Jeżeli lubisz maślany smak w swoich potrawach, dużo lepszym rozwiązaniem jest użycie masła klarowanego ghee.

masło klarowane

Masło klarowane skład

Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzewanie masła extra w odpowiedniej temperaturze. Zazwyczaj trwa to około 24 godzin. W tym czasie woda powoli paruje i na koniec otrzymujemy masło klarowane składające się w 100% z tłuszczu - bez wody i cukrów mlecznych, np laktozy.

Masło klarowane ghee składa się wyłącznie z tłuszczu. Dzięki temu ma dużo wyższą temperaturę dymienia, niż zwyczajne masło i bardzo dobrze znosi wysokie temperatury.

Prawdziwe masło klarowane powinno mieć na etykiecie informację: Składniki: 100% tłuszcz mleczny poddany klarowaniu. Nie powinno zawierać żadnych dodatków.

masło klarowane skład

Ghee masło a masło klarowane

Masło klarowane i ghee to dwie nazwy tego samego produktu. Niczym się nie różnią od siebie w procesie produkcji i składzie. Żadne nie jest lepsze od drugiego. Te dwie nazwy są używane potocznie do określenia tego samego produktu. Jednak zawsze warto sprawdzać informację na etykiecie co dany produkt zawiera. Informację, jaki powinien być skład masła klarowanego, znajdziesz w akapicie wyżej.

masło klarowane ghee

Masło klarowane, które wybrać?

Na rynku jest duży wybór maseł klarowanych, różnią się znacznie między sobą ceną. Dlatego dużo Klientów ma problem, które masło klarowane wybrać? Warto wybierać masło klarowane od sprawdzonego producenta.

Tutaj możesz zobaczyć jak powstaje nasze masło klarowane

Oferujemy dwa rodzaje masła klarowanego:

  • BIO Masło klarowane - ghee: wytwarzane z ekologicznego masła ekstra z mleka od krów wypasanych na nowosądeckich łąkach. Cena ekologicznego masła klarowanego to 29,99zł na słoik 240g oraz 49,99zł na słoik 500g.
  • Masło klarowane - ghee: wytwarzane z masła ekstra z mleka od krów wypasanych na nowosądeckich łąkach. Cena masła klarowanego to 19,99zł za słoik 240g oraz 54,99zł za słoik 780g.

Masło klarowane gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić masło klarowane? Sprawdź nasz sklep ze zdrową żywnością.

Mamy również sklep ze zdrową żywnością w Krakowie gdzie dostaniesz również świeże masło ekstra, z którego produkujemy nasze masło klarowane. Zapraszam!


masło klarowane ghee

BIO Masło Klarowane - Ghee - Ghi

 

Ajurwedyjski lek na wiele dolegliwości

Kuchnia hinduska i pakistańska z powodzeniem wykorzystuje ghee od setek lat ze względu na jego właściwości ułatwiające trawienie. Stąd jego popularność do smażenia, duszenia i pieczenia. Spożywaniu masła klarowanego przypisywano też właściwości paramedyczne. Ghee działa na nas:

  • odtruwająco,
  • wspiera koncentrację,
  • zapobiega niedokrwistości,
  • łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego i przyspiesza gojenie ran.

Mistrzowie ajurwedy twierdzą nawet, ze względu na to, że jest masłem w najczystszej postaci, nie zaśmieca nam umysłu i nie zakłóca naturalnej energii naszego ciała.

Masło klarowne, czyli zdrowy tłuszcz przydatny na co dzień

Nie trzeba być zwolennikiem nauk ajurwedy, by docenić walory masła ghee. Dla całkiem sporego grona osób wystarczającą rekomendacją jest fakt, że masło klarowane jest pozbawione laktozy i białka mleka krowiego. Można nim więc zastąpić tradycyjne masło u osób z nietolerancją tych składników. Spożywanie masła klarowanego wyjdzie na zdrowie wszystkim bez względu na wiek: od niemowląt do seniorów.

Masło klarowane ghee można wykorzystywać w miejsce masła krowiego, czyli dodawać do:

  • warzyw,
  • zup,
  • kasz,
  • makaronów,
  • ryb,
  • przygotowywać na nim ciasta,
  • piec, smażyć oraz dusić.

Warto dodać, że ghee można podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Zaczyna się palić dopiero w 205 stopniach °C. Jest delikatne, lekkostrawne i smaczne, z lekko wyczuwalną orzechową nutą.

Masło klarowane ghee ma długi termin przydatności do spożycia. Może być przechowywane bez lodówki nawet przez 12 miesiące (w temperaturze poniżej 18 stopni).

Jeśli chcemy dodać sobie energii, a przy tym zadbać o młody wygląd i smacznie zjeść, koniecznie trzeba spróbować masła ghee. Produkt ten na pewno nikogo nie rozczaruje. Jego miłośnicy twierdzą nawet, że gdyby nie fakt, że sami go używają, nigdy nie uwierzyliby, że tak cudowny i smaczny produkt może istnieć naprawdę.

 

Sprawdź też inne nasze wpisy:

 

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją