Coraz bardziej popularne stają się masła klarowane o specyficznej recepturze oraz masła roślinne. To świetny zamiennik tradycyjnego masła, do którego nie każdy zdołał się przekonać. Z powodzeniem korzystają z nich weganie. Co w sobie kryją, jak działają na organizm? I czy takie masło jest zdrowe? Przekonaj się sam!
Zdrowy zamiennik tradycyjnego masła
Uwielbiasz świeże pieczywo szczodrze posmarowane masłem? Mamy dla Ciebie zdrowe rozwiązanie! Masło ghee charakteryzuje się wyjątkowym smakiem - jest delikatne, a jednocześnie bardziej wyraziste, niż zwykłe masło. Zawiera wyłącznie zdrowy tłuszcz, dlatego mogą z niego korzystać alergicy oraz osoby nietolerujące białek mlecznych. Tajemnicą jego właściwości jest sposób pozyskiwania. Ghee powstaje w wyniku klarowania najwyższej jakości świeżego i niesolonego masła pochodzącego z krowiego mleka. Powolne podgrzewanie skutkuje oddzieleniem wszelkich zanieczyszczeń od właściwego, pełnowartościowego produktu.
Ghee dostarcza organizmowi niezbędnych witamin - A, D, E i K, jest lekkostrawne oraz przyspiesza metabolizm, Działa dobroczynnie na cały organizm - wzmacnia go oraz wspomaga pracę mózgu. Masło ghee dodane do potraw sprawia, że smakują lepiej i stają się łatwiej przyswajalne.
Masła roślinne w zdrowej diecie
Roślinne odpowiedniki klasycznego masła, to świetne rozwiązanie dla wegan oraz dla tych, którzy nie przepadają za jego typowym smakiem. Masło shea to naturalny olej roślinny, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosowane w diecie nie wpływa na zwiększenie poziomu cholesterolu. Zawiera witaminę E, odpowiedzialną za zachowanie witalności organizmu. Masło shea świetnie nadaje się do smażenia, a dodane do potraw wzmacnia ich smak.
Czy kanapki z masłem czekoladowym przywołują na myśl czasy dzieciństwa? Możesz delektować się tym wspaniałym smakiem, w zdrowej wersji. Masło kakaowe w postaci tłuszczu roślinnego ma przyjemny aromat gorzkiego kakao i delikatny smak czekolady. Stanowi świetny, naturalny dodatek do lodów, czy deserów. Podobnie, jak masło shea, jest bogatym źródłem witaminy E, polifenoli oraz kwasów omega 6 i omega 9.
Masło zdrowe dla ciała
Naturalne składniki odżywcze są niezawodne podczas pielęgnacji. Zarówno masło shea, jak i kakaowe to świetne naturalne kosmetyki do ciała. Pod wpływem ciepła dłoni masło topi się, zmieniając się w olej. W tej postaci sprawdzi się jako wysoce nawilżający balsam do ciała, czy maska do włosów, a w połączeniu z cukrem jako peeling do ust. Masło shea dodane do kąpieli otuli skórę delikatną warstwą ochronną, a masaż aromatycznym masłem kakaowym, zapewni relaks dla ciała i zmysłów.
Masło zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, to zdrowy element każdej diety. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i świetnie współgra z potrawami. Jego dobroczynny wpływ obserwuje się także podczas stosowania jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji ciała. Jeden produkt - wiele zastosowań!
Jakie masło orzechowe wybrać
Wszystkiego dowiesz się z naszego najnowszego wpisu.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!