prawdziwy maślany popcorn

Jak zrobić prawdziwy maślany popcorn?

19 Oct 2022Michał Pelc

Popcorn to szybka, smaczna i zdrowa przekąska, którą w kilka minut przygotujesz samodzielnie we własnej kuchni. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego prażonego popcornu lub w wersji do mikrofali. Świeży popcorn przyrządzony w garnku z dodatkiem klarowanego masła jest super aromatyczny i chrupiący. Sprawdź jak, w prosty sposób zrobić prawdziwy maślany popcorn na wieczorny seans filmowy.

Jak przygotować popcorn?

Najlepszy maślany popcorn przyrządzisz na maśle klarowanym ghee. Tradycyjne masło ze śmietanki wcale nie jest idealnym wyborem dla popcornu, bo bardzo szybko się pali. Ghee składa się w 100% z tłuszczu pozbawionego białka i wody oraz ma wysoki punkt dymienia wynoszący ok. 250 stopni C. To sprawia, że świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia i prażenia w wysokich temperaturach. W dodatku cechuje się głębokim, a jednocześnie delikatnym, maślanym smakiem, który sprawia, że popcorn z jego dodatkiem jest naprawdę idealny.

Aby zrobić maślany popcorn, przygotuj duży garnek z grubym dnem i pokrywką, masło klarowane ghee, trochę soli himalajskiej i oczywiście suche ziarna kukurydzy. Sprawdź dokładny przepis.

Przepis na domowy popcorn maślany

Składniki:

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło klarowane do temperatury ok. 180 stopni C. Aby sprawdzić, czy tłuszcz osiągnął pożądaną temperaturę, możesz na próbę wrzucić 2 ziarna kukurydzy. Jeśli strzelają, to znak, że możesz rozpoczynać prażenie.
  2. Do garnka wsyp przygotowaną kukurydzę i i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni dna.
  3. Przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż ziarenka popcornu zaczną strzelać.
  4. Powoli zmniejszaj temperaturę palnika, a gdy popcorn przestanie wybuchać, zdejmij garnek z kuchenki.
  5. Na koniec dodaj sól himalajską i wstrząśnij kilkukrotnie garnkiem, aby wymieszać całość. Gotowe!

Kup BIO Popcorn do przygotowania w garnku

bio popcorn ziarno

Zobacz filmik z przepisem na maślany popcorn

    popcorn maślany
    popcorn maślany jak zrobić
    prawdziwy popcorn maślany

     

    Więcej wpisów

    Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

    Zostaw komentarz

    Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją