"Tego jeszcze nie jadłem" to seria filmów zachęcająca Was do eksperymentowania w kuchni. W tej serii przygotowuje dania, których nigdy sam nie robiłem. Chce Wam pokazać, że gotowanie wcale nie jest trudne. Wybieram ciekawe dania z książek kucharskich i przygotowujemy je razem po raz pierwszy. Sprawdź moją nową serię na YouTube.
Najlepsze placki ziemniaczane
To przepis Jadłonomi z książki NOWA JADŁONOMIA. Polecam! To wegańska wersja placków bez jajka i mąki pszennej.
Składniki na wegańskie placki ziemniaczane
- 2 ziemniaki (300g)
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól / pieprz
- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia
Ziemniaki trzemy na tarce razem z cebulą. Ja użyłem tarki z dużymi oczkami. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej kokosowy i formujemy małe placki. Smażymy parę minut na każdej stronie, do zarumienienia.
Mi wyszło z tej ilości 5 średniej ilości placków. Wg mnie to porcja dla jednej osoby :)
Zobacz przepis wideo na wegańskie placki ziemniaczane
Autorem przepisu jest Marta Dymek (Jadłonomia) --> www.jadlonomia.com
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!