Superżywność, po angielsku superfood, to naturalna zdrowa żywność o nadzwyczajnych właściwościach. Koniec ze sztucznymi suplementami diety – w zupełności wystarczą Ci zbilansowane, pożywne posiłki i bomby witaminowe w postaci superżywności. A może masz niedobory w organizmie? Chcesz poprawić swój stan zdrowia? Poniżej przedstawiamy listę produktów superfoods, dzięki którym dowiesz się jak jeść zdrowo i smacznie.
Superfood – czym jest superżywność?
Superżywność to produkty, które szybko i naturalnie uzupełniają niedobory mikro- i makroskładników w organizmie. Poprawiają stan zdrowia i wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jedzenie superfood na co dzień może pozytywnie wpłynąć na nastrój, koncentrację i całe ciało (poprawa stanu i kolorytu cery, wzmocnienie włosów i paznokci, zwiększona odporność). Superfoods pobudzają także organizm i redukują zmęczenie.
Superżywność ma właściwości przeciwgrzybicze, a także jest bogata m.in. w białko, witaminy (m.in. B6), kwasy omega-3, kwas foliowy i żelazo.
Jak jeść zdrowo i tanio? Superfood na co dzień
Określenie superfood brzmi egzotycznie, ale superżywność to nie tylko jagody goji, komosa ryżowa, nasiona chia, amarantus czy orzechy pecan. To także nasze polskie produkty, które w sezonie kupisz za naprawdę niską cenę. Lista produktów, którą dla Ciebie przygotowaliśmy, składa się m.in. właśnie z polskich składników.
Superfood – te produkty warto jeść:
- płatki drożdżowe,
- olej konopny,
- nasiona chia,
- siemię lniane,
- maca,
- młody jęczmień,
- jagody goji,
- jarmuż,
- nasiona konopi,
- mąka konopna,
- pestki granatu.
Lista produktów jest długa, ale to nie oznacza, że musisz od razu iść do sklepu i kupić wszystko, co się na niej znajduje. Najpierw znajdź przepisy, które Cię zainteresują, a dopiero później na ich podstawie twórz listę zakupów.
Ekologiczne superfoods
Warto postawić na eko żywność. Eko produkty pochodzą z ekologicznych upraw, są także inaczej uprawiane, przez co można w nich znaleźć więcej witamin i składników mineralnych. Oprócz tego uprawy są przyjazne dla środowiska, a dzięki rygorystycznym normom, które rolnicy muszą spełniać m.in. przy opryskach, eko produkty zawierają mniej metali ciężkich, pestycydów czy azotanów.
Superfood na co dzień – skąd brać przepisy?
Książek o superżywności na rynku jest wiele. Jedną z popularniejszych jest książka Jamie Oliviera „Superfood na co dzień”. W niej znajdziesz ciekawe przepisy na pyszne dania, które można przyrządzić na bazie superżywności. Jamie Olivier w swoich przepisach wykorzystuje m.in. orzechy, oleje, kaszę jaglaną, jagody, miody ze sprawdzonych pasiek, grykę i zielone warzywa. Znajdziesz tam także przepisy z komosą ryżową, jagodami goji czy nasionami chia i matchą.
W książce znajduje się rozdział poświęcony rozsądnemu odżywianiu. Autor przekazuje czytelnikom jak ważne są poszczególne makro i mikroskładniki, woda, a także pisze o spożywaniu mięsa, nabiału czy alkoholu.
Polskie superfoods
Jagody goji wymień na aronię czy ciemne jagody, a komosę ryżową – na kaszę gryczaną. Posypuj potrawy pietruszką i dodawaj ją do zup w obfitych ilościach, ogranicz spożycie soli i przetworzonych produktów, dodawaj czosnek do posiłków i ciesz się zdrowotnymi właściwościami polskich superfoods.
Warto włączyć produkty z naszej listy do swojego jadłospisu z kilku powodów. Przede wszystkim regularne spożywane mają korzystny wpływ na zdrowie: nie tylko wzmocnią one organizm i ochronią Cię przed chorobami, ale również pozwolą Ci przezwyciężyć chroniczne zmęczenie, a także mogą pomóc ustabilizować poziom żelaza we krwi.
Warto jeść zdrową i nieprzetworzoną żywność!
Wiele osób zastanawia się jak jeść zdrowo. Niektórzy uważają, że zdrowe jedzenie to drogie jedzenie. A to nieprawda! Powyższa lista produktów superfoods składa się z polskich warzyw, owoców i przypraw, dzięki czemu bez problemu zadbasz o swoją zdrową dietę. Jedzenie superfoods na co dzień może być i tanie, i smaczne.
Superżywność błyskawicznie uzupełnia niedobory w organizmie. Te produkty mają niezwykle wysoką wartość odżywczą, a regularnie spożywane mogą poprawić samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Superfoods mają udokumentowaną wartość prozdrowotną. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, często także białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Superfood na co dzień wspomaga prawidłową pracę jelit i rozwój właściwej flory bakteryjnej, ograniczając jednocześnie wzrost drożdży i grzybów.
Mamy nadzieję, że już wiesz, jak jeść zdrowo, zachowując przy tym odpowiedni balans pomiędzy ekologią, zdrowotnymi właściwościami i ceną. Stawiaj na proste posiłki, kupuj rodzime superfoods lub większe opakowania, korzystaj z nich mądrze i ciesz się zdrowiem i smukłą sylwetką.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!