Produkty pochodzenia roślinnego bogate w białko

19 Oct 2022Michał Pelc

Białko to jeden z podstawowych składników zdrowej diety. Aby dostarczyć organizmowi jego niezbędną ilość należy spożywać produkty zawierające ten cenny składnik. W codziennej diecie często jednak brakuje produktów, będących źródłem pełnowartościowego białka. Naprzeciw temu problemowi wychodzą bogate w białko produkty roślinne. Na ich bazie można przyrządzić wiele pysznych i zdrowych potraw. Podpowiadamy, które z nich zawierają najwięcej białka i jak je wykorzystać.

Pełnowartościowe białko z groszku, konopii, czy ryżu?

Groszek, jako roślina strączkowa to jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego. Jednak jego specyficzny smak, czy też właściwości przyczyniają się do tego, że nie wszyscy spożywają go z pełnym entuzjazmem. Świetną alternatywą jest ekologiczne białko z groszku. Ten produkt idealnie sprawdzi się, jako dodatek do wegańskich dań oraz element diety sportowca, w której białko jest bardzo istotne.

Wśród roślin bogatych w białko jednymi z najbardziej wartościowych produktów są konopie. Wystarczy spożywać do sześciu łyżek dziennie ekologicznego białka konopnego, by zapotrzebowanie organizmu na ten składnik zostało zaspokojone. Z jego wykorzystaniem można przygotować pyszne koktajle owocowe, czy aromatyczne sosy, które poza wyjątkowym smakiem, dostarczają dawkę zdrowia.

Źródłem cennych aminokwasów jest także ekologiczne białko z ryżu. Białko pochodzące z ziaren ryżu jest nieocenione podczas budowania masy mięśniowej. Warto również wiedzieć, że ryż jest rośliną tolerowaną przez alergików, dlatego produkt może być spożywany przez każdego bez żadnych obaw. Dzięki ekologicznym produktom roślinnym bogatym w białko zdrowa dieta, to przyjemność!

Białko pochodzenia roślinnego na wiele sposobów

Białko pochodzące z produktów roślinnych daje wiele możliwości tworzenia pysznych i pełnowartościowych dań. Przygotowane na bazie ekologicznego białka z groszku, konopii, czy ryżu, zupy oraz koktajle, mogą stanowić samodzielny posiłek w ciągu dnia. Białko można dodać również do wielu potraw - owsianek, sałatek, kanapek. A sportowcy przygotowują z niego napój proteinowy idealny po treningu. Niezależnie od tego, w jakiej formie przyjmuje się białko, najważniejszy jest jego dobroczynny wpływ na organizm.

Niedobór białka w organizmie może wywołać wiele nieprzyjemnych skutków. Odporność immunologiczna ulega pogorszeniu, zmniejsza się wydolność fizyczna. Aby temu zapobiec warto wybrać naturalne, pełnowartościowe źródła białka. Produkty pochodzenia roślinnego takie jak groszek, konopia czy ryż, w formie proszku, który można dodać do każdej potrawy, to wygodne rozwiązanie. Przygotowane na jego bazie zupy, koktajle czy sałatki, to wyśmienity smak i niezastąpiona dawka zdrowego białka.

Więcej wpisów

19 Październik, 2022
19 Październik, 2022

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją