test selenu w orzechach brazylijskich

Orzechy brazylijskie z Brazylii czy z Boliwii – które wybrać?

14 Kwiecień, 2025

Orzechy brazylijskie wbrew swej nazwie, wcale nie muszą pochodzić z Brazylii. Obecne na polskim rynku orzechy pochodzą np. z Brazylii, Boliwii albo Peru. Jednym z powodów, dlaczego chętnie po nie sięgamy, jest selen – ile w orzechach brazylijskich znajduje się tego składnika mineralnego i czy jego zawartość naprawdę zależy od kraju pochodzenia produktu? 

Orzechy brazylijskie test zawartości selenu - zobacz filmik

Czy w orzechach brazylijskich jest selen?

Oczywiście, że tak! Selen to w końcu jeden z najważniejszych powodów, dzięki którym zalecane jest spożywanie orzechów brazylijskich. Standardowe dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wśród kobiet wynosi 55 mcg, a u mężczyzn 70 mcg. W 100 g orzechów brazylijskich znajduje się natomiast około 1900 mcg selenu, a zatem kilkudziesięciokrotnie więcej niż wynosi zapotrzebowanie! Ale nie ma powodu, by obawiać się nadmiaru selenu z orzechów brazylijskich. Aby doszło do zatrucia tym składnikiem, trzeba by codziennie spożywać przynajmniej 100 g tych orzechów i to naprawdę o wysokiej jego zawartości (to, ile selenu w orzechach brazylijskich się znajduje, zmienia się zależnie od rodzaju gleby, na której rośnie roślina). 

Orzechy brazylijskie z Brazylii i z Boliwii – porównaliśmy je!  

Popularna opinia głosi, że orzechy zbierane w Brazylii mają zdecydowanie więcej selenu niż te z innych państw, ponieważ ilość selenu w orzechu zależy stężenia pierwiastka w glebie i zdolności drzewa do jego przyswajania. Badania, jakie przeprowadziliśmy w zaprzyjaźnionym laboratorium wykazują jednak, że teoria ta jest prawdziwa jedynie w pewnym stopniu. Dowiodły one, że owszem, stężenie selenu w orzechach pochodzenia brazylijskiego jest wyższe niż w tych z Boliwii, ale jest to różnica rzędu zaledwie około 10%, a nie kilkukrotnie czy nawet 20 – krotnie wyższa na korzyść tych pierwszych.

Ile selenu ma 1 orzech brazylijski pochodzący z Brazylii, a ile z Boliwii?

Nasze badania dowodzą, że w przypadku tych pierwszych jest to 11,5 mcg na orzecha (231 mg selenu na kg), a orzechy z Boliwii zawierają 213 mg selenu na kg, czyli w jednym orzechu znajduje się około 10,5 mcg. 

Bibliografia: 
Thomson CD, Chisholm A, McLachlan SK, Campbell JM. Brazil nuts: an effective way to improve selenium status. Am J Clin Nutr. 2008 Feb;87(2):379-84.
Godos J, Giampieri F, Micek A, Battino M, Forbes-Hernández TY, Quiles JL, Paladino N, Falzone L, Grosso G. Effect of Brazil Nuts on Selenium Status, Blood Lipids, and Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Antioxidants (Basel). 2022 Feb 16;11(2):403.
Ou Y, Jiang B, Wang X, Ma W, Guo J. Selenium and colorectal adenomas risk: a meta-analysis. Nutr Cancer. 2012;64(8):1153-9.
Sayehmiri K, Azami M, Mohammadi Y, Soleymani A, Tardeh Z. The association between Selenium and Prostate Cancer: a Systematic Review and Meta-Analysis. Asian Pac J Cancer Prev. 2018 Jun 25;19(6):1431-1437.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją