Komosa ryżowa coraz częściej gości w naszych kuchniach. Zobacz jak ją przygotować, aby była smaczna i sypka. Tak przygotowana komosa idealnie pasuje jako dodatek do obiadu albo sałatki.
Zobacz filmik jak ugotować komosę ryżową
Czy należy płukać komosę ryżową?
Dużo osób uważa, że należy płukać komosę ryżową przed przygotowaniem. W mojej ocenie zazwyczaj jest to zbyteczne. Większość komosy ryżowej jest płukana po zbiorach i nie wymaga ponownego płukania w domu. Zreszta bardzo łatwo to sprawdzić. Wypłucz swoją komosą pod bieżącą wodą i zobaczy czy będzie się pienić. Gdy nie zobaczysz piany podobnej do tej z mydła albo płynu do mycia naczyń, znaczy że komosa została już wypłukana. Gdy jest piana, należy płukać komosę, aż piana zniknie. W innym wypadku może być gorzka w smaku. Komosa ryżowa jest pokryta warstwą saponin, to naturalne substancję pieniące.
Jak przygotować komosę ryżową?
- Nagrzej patelnię z łyżką oliwy z oliwek
- Odmierz ile komosy potrzebujesz i przygotuj dwa razy więcej wody. Np 1 szklanka komosy, to 2 szklanki wody
- Nasyp komosę i praż przez 2 minuty, aż pojawią się białe plamki na ziarna i poczujesz delikatnie orzechowy zapach
- Zalej wodą, dokładnie wymieszaj do poprowadź wodę do wrzenia
- Zredukuj moc palnika na minimalna, aby tylko utrzymać delikatnie gotującą się wodę i przykryj garnek
- Ustaw minutnik na 15 minut
- Po 15 minutach wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na 5 minut
Przepis na komosę ryżową
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- 1 szczypta soli himalajskiej
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!