Czy dobry chleb musi być drogi? Rozmowa z prawdziwym piekarzem.

30 Wrzesień, 2019Michał Pelc

Poznaj tajemnice wypieku prawdziwego chleba. Rozmawiam z mistrzem piekarnictwa z ponad 40 letnim doświadczeniem w branży. Ta seria to rozmowy ajciekawszymi postaciami z EKO branży w Polsce. Poznaj mistrzów w swoim fachu.

Gościem pierwszego odcinka jest Bogdan Smolorz - BioPiekarz. To mój pierwszy wywiad w życiu :)

Z tej rozmowy dowiesz się między innymi o:

  • Pieczywo z marketu, czy zawsze to zły wybór?
  • Pieczywo mrożone, czy jest się czego bać?
  • Dlaczego kiedyś chleb był dobry przez cały tydzień, a teraz wytrzymuje ledwo parę godzin
  • Czy chleb na zakwasie jest lepszy? Jak powstaje prawdziwy zakwas i czym się różni od zakwasu w proszku. Fazowość fermentacji i czas jej trwania.
  • Chleb za 15 PLN. Czy chleb z piekarni butikowej jest wart swojej ceny?
  • Miksy piekarnicze, jak zazwyczaj powstaje teraz chleb?
  • Czy można zrobić dobry chleb samemu w domu?
  • Jak powstaje prawdziwy pumpernikiel?
  • Czy chleb bezglutenowy może być smaczny? Naturalne chleby bezglutenowe bez 3 zagęstników, karboksymetylocelulozy i glicerolu.
  • Porady dla przyszłych piekarzy
  • Gdzie dostać chleby Pana Bogdana Smolorza

Zobacz naszą ponad 30 minutową rozmowę

Słuchaj w formie podcastu

Słuchaj podcastu na komputerze i w różnych aplikacjach

Słuchaj podcastu na Spotify

Bogdan Smolorz - Bio Piekarz

Masz pytania do Pana Bogdana Smolorza? Napisz tutaj.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją