Składniki na ok. 9 batonów:
150 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
20 g pestek dyni
50 g słonecznika
65 g orzechów ziemnych
szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy
BIO Płatki Owsiane BIO Pestki Dyni BIO Orzechy Ziemne
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli.
- W małym rondelku umieścić syrop z agawy i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić.
- Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać.
- Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć.
- Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów - powinny być złociste z wierzchu.
- Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony.
- Wszystko gotowe, mamy zdrowe, domowe batony owsiane, które możemy przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.
Przepis autorstwa Anety Wojciechowskiej. #2 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Sprawdź również inne zwycięskie przepisy:
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!