Najlepsze orzechowe batony owsiane (bez masła i cukru)

19 Październik, 2022Michał Pelc

Składniki na ok. 9 batonów:

150 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
20 g pestek dyni
50 g słonecznika
65 g orzechów ziemnych
szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy

BIO Płatki Owsiane BIO Pestki Dyni BIO Orzechy Ziemne

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli.
  2. W małym rondelku umieścić syrop z agawy i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić.
  3. Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać.
  4. Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką.
  5. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć.
  6. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów - powinny być złociste z wierzchu.
  7. Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony.
  8. Wszystko gotowe, mamy zdrowe, domowe batony owsiane, które możemy przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.

Przepis autorstwa Anety Wojciechowskiej. #2 w naszym konkursie na najlepszy przepis.

Sprawdź również inne zwycięskie przepisy:

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją