BIO Kasza Jaglana - Ekologiczna
Co to jest kasza jaglana
Kasza jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, często nazywana ”królową kasz”. Pozyskiwana z ekologicznie uprawianych, łuskanych ziaren prosa. Proso, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Już w starożytności stanowiło ono podstawowe źródło energii ludzi zamieszkujących kontynent afrykański czy azjatycki.
Kasza jaglana, zbliżona jest do dobrze znanej w naszym kraju kaszy jęczmiennej, z tym że nie posiada ona tak dużej ilości błonnika. Kasza jaglana odkwasza i oczyszcza nasz organizm, wzmacnia go i dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.
Dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglana do naszej codziennej diety
Kasza jaglana, pod względem zawartości głównych składników odżywczych, dorównuje kaszy jęczmiennej czy gryczanej, aczkolwiek zawiera ona mniej błonnika. Lekkostrawna, nie powoduje wzdęć i nie fermentuje w żołądku. Kasza jaglana charakteryzuje się niewielką ilością skrobi, ale za to wysoką zawartością białka czy witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Bogata w liczne związki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo czy potas. Regularnie spożywana kasza jaglana, dostarczy nam również pożądanej witaminy E oraz lecytyny, która wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Z tego właśnie powodu, o obecność kaszy jaglanej w diecie, powinny zadbać w szczególności osoby pracujące umysłowo i uczące się.
W skład kaszy jaglanej wchodzi również rzadko występującą w innych produktach krzemionka, która wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Krzem pełni też ważną funkcję przy mineralizacji kości. Kasza jaglana, wykazuje działanie zasadotwórcze, przyczyniając się do przywrócenia równowagi kwasowo zasadowej w organizmie.
Kasza jaglana, to również bogate źródło złożonych węglowodanów, które w procesie trawienie powoli uwalniają energię. Z tego właśnie powodu, rozpoczęcie dnia od śniadania na bazie kaszy jaglanej pozwoli nam zredukować ilość wypijanych filiżanek kawy w ciągu dnia. Kasza jaglana, to naturalne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, oraz tryptofanów, które pomagają w walce ze stresem i podnoszą poziom serotoniny, potocznie zwanej „hormonem szczęścia”.
Jak używać kaszy jaglanej w kuchni
Kasza jaglana, to smaczna baza dla wielu wartościowych i odżywczych dań. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi jak i słodkimi. Idealna na śniadanie lub obiad. Alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Idealnie sprawdza się jako farsz do kotletów, pieczeni i gołąbków. Kaszę jaglaną można również dodawać do zup, sałatek i sosów. Dzięki temu, że ma ona łagodny smak, dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Jak ugotować kaszę jaglaną - zobacz filmik
Informacje o produkcie
Producent: | Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki |
Składniki: |
100% BIO Kasza jaglana |
Kraj pochodzenia: |
Polska |
Ilość netto: |
750g / 3kg |
Certyfikaty: |
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |
Alergeny: | Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny. |
Termin przydatności: | Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. |
Kasza jaglana wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1514 kJ / 358 kcal |
Tłuszcz | 3,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 69 g |
w tym cukry | 1,4 g |
Białko | 9,8 g |
Sól | 0 g |
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Dobra cena
Świetna cena za opakowanie 1 kg. Wzięłam od razu 2 - kasza jaglana kończy się u mnie zaskakująco szybko ;)
Zgłoś nadużycieBIO Kasza Jaglana
Wysoka jakość. Naprawdę pyszna. Polecam. Ładne pakowanie i super szybkie dostarczenie.
Zgłoś nadużycie