Kokos

Kokos Jest 17 produktów.

Kokos i produkty z niego uzyskiwane są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Mieszkańcy krajów, gdzie palmy kokosowe rosną naturalnie nie bez powodu nazywają je drzewami życia. Kokos to orzech wyjątkowy – można z niego uzyskać całe mnóstwo pysznych, sycących i wartościowych produktów. Ich wyjątkowy, delikatny smak zawiera nutę egzotyki i słońca.

Mleczko kokosowe

Co dobrego mamy z kokosa? Przede wszystkim mleko kokosowe, k

Pokazuje 1 - 17 z 17 elementów
Pokazuje 1 - 17 z 17 elementów
tóre wytwarzane jest z białego, aromatycznego miąższu. Mleko jest aksamitne, gęste i – w odróżnieniu od mleka krowiego – nie uczula. Zawiera sporo kwasów tłuszczowych, wapnia, aminokwasów i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Mleko kokosowe możesz dodać do kawy, deserów, słodkich wypieków oraz całego mnóstwa egzotycznych potraw. Równie cenna pod względem wartości odżywczych jest pasta kokosowa, powstająca po zmieleniu miąższu kokosa. Pasta z wyglądu przypomina mleko kokosowe, jest jednak bardziej gęsta i zawiera więcej kwasów tłuszczowych. Można ją wykorzystać do dań kuchni azjatyckiej oraz różnego rodzaju deserów – nadaje im przyjemny, kokosowy smak i aromat.

Olej kokosowy nierafinowany

Niekwestionowanym hitem wśród zdrowej żywności jest olej kokosowy. To doskonały zamiennik tradycyjnie używanych olejów. Jest gęsty, aromatyczny, a przy tym ma mnóstwo właściwości odżywczych. Najlepszy olej jest zimnotłoczony i nierafinowany, jest wtedy biały i ma konsystencję masła. Można go używać do pieczenia, smażenia, a także jako zamiennik masła czy margaryny. Olej kokosowy to także doskonały naturalny kosmetyk, który można stosować zamiast balsamu do ciała czy odżywki do włosów.

Wiórki kokosowe

Kokos to jednak nie tylko olej czy mleczko, ale też popularne wiórki kokosowe. Wiórki są w pełni naturalne, świetnie smakują i idealnie nadają się jako uzupełnienie deserów czy do dań z kuchni azjatyckiej. Natomiast jeśli poszukujesz smacznej, zdrowej i sycącej przekąski, sięgnij po chipsy kokosowe. Są w pełni naturalne, mają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, można je chrupać bez niczego lub dodawać do deserów czy sałatek.

Kokos suszony

Doskonałą przekąską będzie też suszony kokos – jest to miąższ orzecha kokosowego, pocięty w niewielkie paski i naturalnie wysuszony. Może być pełnowartościową przekąską lub dodatkiem do dań głównych czy deserów. Z kokosa wytwarzana jest również mąka kokosowa. Jest naturalnie bezglutenowa, ma wiele substancji odżywczych, można ją używać do wypieków, zagęszczania zup i sosów oraz do orientalnych potraw.

Syrop kokosowy

W rodzinie produktów uzyskiwanych z kokosa na uwagę zasługuje także syrop kokosowy. To produkt, który uzyskiwany jest nie z orzechów palmy kokosowej, a z jej kwiatów. Jest gęsty i ciemny, a w smaku karmelowy. Można go stosować jako zdrowy zamiennik cukru czy innych substancji słodzących. Będzie też świetnym dodatkiem do ciast, deserów czy aromatycznych koktajli.

Cukier kokosowy

Z kwiatu palmy kokosowej wytwarzany jest też cukier – ma ciemny, karmelowy kolor i – w odróżnieniu od białego cukru – jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Możesz go używać praktycznie wszędzie tam, gdzie zwykle używa się białego cukru.