Żywność ekologiczna - fakty i mity - rozmowa z dr hab. Eweliną Hallmann

06 Nov 2019Michał Pelc

Postanowiłem zaczerpnąć informacji u samego źródła. Pani dr hab. Ewelina Hallmann jest autorką ponad 200 artykułów naukowych związanych z rolnictwem ekologicznym. Prowadzi własne badania i analizy chemiczne. Zarządza Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jeżeli interesuje Cię temat żywności ekologicznej, to nawet nie zauważysz kiedy minie 30 minut mojej rozmowy z Panią Eweliną :)

W czasie naszej rozmowy pt ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - FAKTY I MITY

Poruszamy między innymi takie tematy:

  • 1:28 - Czym jest rolnictwo ekologiczne? Gospodarka rabunkowa
  • 2:50 - Świadomość ekologiczna Polaków
  • 5:45 - Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?
  • 6:30 - Zalety żywności ekologicznej
  • 6:48 - Pestycydy - czy rolnicy ekologiczni też je stosują?
  • 8:55 - Szkodliwość pestycydów i kumulacja w naszym organizmie
  • 12:25 - Czy można zmyć pestycydy z warzyw i owoców? Czy pestycydy przenikają do środka warzyw i owoców?
  • 14:59 - Parszywa i czysta dwunastka.
  • 17:15 - Witaminy w produktach ekologicznych
  • 19:06 - GMO - Czy jest się czego bać? Zmiany mutacyjne organizmów GMO
  • 20:20 - DDT - Azotox - 30 lat później w kobiecym mleku
  • 22:00 - Czy GMO jest rzeczywiście zakazane?
  • 22:55 - Rolnictwo ekologiczne vs etyka i głód na świecie
  • 23:50 - Wydajność rolnictwa ekologicznego w długim okresie
  • 24:50 - Tony śmieci z konwencjonalnych upraw pomidorów

Zobacz rozmowę z Panią Eweliną Hallmann

Jeżeli filmik Ci się podobał, pamiętaj aby kliknąć łapkę w górę. Będzie to dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Dzięki!

Subskrybuj kanał, aby być na bieżąco z kolejnymi filmikami. 

Słuchaj podcast online

Słuchaj na telefonie na swojej ulubionej platformie

Nasza rozmowa jest dostępna na wszystkich najpopularniejszych platformach, między innymi na spotify i apple podcast. Zobacz tutaj.

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją