Syrop z agawy zrobił się modny jako alternatywa dla cukru. Jest polecany zwłaszcza osobom odchudzających się i diabetykom. Co takiego w sobie ma? Jest 1,5 razy słodszy od cukru, ale ma o wiele niższy indeks glikemiczny i świetnie sprawdza się w kuchni.
Przyjrzyjmy się bliżej temu produktowi i sprawdźmy, jak go wykorzystać. Syrop z agawy nazywany jest także nektarem z agawy. Jest to środek słodzący produkowany w Meksyku z niektórych roślin z rodziny agaw. Jest przyjemny w smaku. Przypomina nieco rozcieńczony miód, ma jednak od niego niższy indeks glikemiczny (średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, mierzony dwie/trzy godziny po posiłku).
Produkcja syropu z agawy
Agawę uprawia się przez 5 do 7 lat, ponieważ osiąga w tym wieku maksymalną ilość „cukru”. Jest wtedy ręcznie ścinana przez rolników. Do produkcji syropu używa się rdzenia rośliny, nazywanego piña, ponieważ po odcięciu przypomina ananasa. Z rdzenia agawy jest tłoczony sok bogaty w inulinę. Co ciekawe sok po wytłoczeniu nie jest jeszcze słodki. Dopiero po podgrzaniu przekształca się w słodki nektar, który jest następnie filtrowany. Prosta metoda produkcji odróżnia syrop z agawy od innych syropów o złożonych procesach transformacji jak np. syrop kukurydziany.
Syrop z agawy jasny czy ciemny
Syrop z agawy jest składnikiem, który pojawia się w wielu przepisach kulinarnych. Używa się go zamiast cukru lub miodu.
W zależności od sposobu produkcji barwa syropu z agawy może się wahać od jasnej do ciemnej. Barwa syropu nie ma wpływu na indeks glikemiczny. Obydwa syropy mają niskie IG.
- Jasny syrop z agawy powstaje poprzez krótsze podgrzewanie do wyższej temperatury. Ma delikatny i neutralny smak. Z tego powodu jest stosowany w delikatnych potrawach i koktajlach.
- Ciemny syrop z agawy powstaje poprzez dłuższe podgrzewanie w niskiej temperaturze. Ma mocniejsze nuty karmelowe i nadaje charakterystyczny smak potrawom, takim jak niektóre desery, ptaki, dania o intensywnym smaku, takie jak owoce morza.
Syrop z Agawy BIO-ciemny Syrop z Agawy BIO - Jasny
Syrop z agawy skład
Syrop z agawy składa się z fruktozy (o stężeniu od 71% do 85%), Glukozy (od 16% do 25%), i sacharozy (maks. 3%) oraz inuliny. Syrop z agawy nie krystalizuje po czasie. Jest dobrze rozpuszczalny w gorącej jak i zimnej wodzie, dlatego nadaje się zarówno do słodzenia gorącej herbaty jak i zimnej lemoniady. Jest popularnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Ma długi termin przydatności, ponieważ ma niską zawartość wody i przez to jest stabilny mikrobiologiczne i zazwyczaj może być używany nawet bardzo długo po terminie podanym na opakowaniu.
Syrop z agawy dla zdrowia
Ekologiczny syrop z agawy jest 1,5 razy bardziej słodki niż biały cukier. Oznacza to, że aby uzyskać zadowalający poziom słodyczy wystarczy go użyć mniej, niż powszechnie stosowanych środków słodzących. Prócz tego dla dbających o zdrowie ważną informacją jest to, iż nektar zawiera błonnik i inulinę, a także naturalne enzymy, witaminy oraz składniki mineralne, takie jak wapń i żelazo. Syrop z agawy posiada również zdecydowanie niższy indeks glikemiczny w porównaniu z białym cukrem i dlatego poleca się go osobom dbającym o linię lub chorującym na cukrzycę.
Zobacz porównanie słodkości najpopularniejszych słodzików
Syrop z agawy indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to wskaźnik, informujący nas jak szybko po spożyciu produktu wzrośnie poziom glukozy w naszej krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Produkty z niskim indeksem glikemicznym nie podnoszą lub powoli podnoszą poziom glukozy we krwi.
Wg klasyfikacji Brand-Miller indeks glikemiczny syropu z agawy jest uważany za niski. Indeks glikemiczny syropu z agawy wynosi 32.
Poniżej znajdziesz porównanie wartość indeksu glikemicznego najpopularniejszych cukrów
Czy syrop z agawy jest wegański?
Syrop z agawy jest produktem roślinnym (wegańskim). Syrop z agawy nie zawiera żadnych składników, procesów ani pochodnych pochodzenia zwierzęcego. Wybór ekologicznego syropu z agawy gwarantuje dodatkowo, że agawa stosowana jako surowiec do produkcji byłą wolna od jakichkolwiek manipulacji genetycznych i zmian chemicznych. Nie zawierała też metali ciężkich takich jak: ołów, arsen, kadm, antymon, cynk, żelazo i chrom.
Co można przygotować z syropem z agawy
Batoniki sezamowe z syropem z agawy
Co potrzebujemy do batoników sezamowych z syropem z agawy?
Składniki
- 300 g ziarna sezamu
- 125 g syropu z ryżu
- 125 g syropu z agawy
- 50 g posiekanych orzechów
- 2 łyżki stołowe wody
- Olej roślinny do wysmarowania blachy
BIO Sezam Niełuskany - Ekologiczny BIO Syrop Ryżowy - Ekologiczny
Przygotowanie
1. Ziarna sezamu zrumienić na dużej patelni bez użycia tłuszczu. Syrop z ryżu i agawy, wodę wlać do garnka i podgrzać, intensywnie mieszając. Zagotować i pozostawić na małym ogniu przez ok. 7 minut cały czas intensywnie mieszając. W trakcie gotowania zebrać i wyrzucić powstającą pianę.
2. Pod koniec gotowania dodać sezam i pokrojone orzechy. Dobrze wymieszać. Wylać na blaszkę wysmarowaną wcześniej olejem warstwę masy na ok. 1 cm grubości. Schłodzić i wstawić do lodówki aż masa dobrze zastygnie. Pokroić nożem na prostokąty i podawać. Do batoników, zamiast orzechów można dodać również pokrojone migdały bez skórki.
Ciasteczka jaglane z syropem z agawy
Jak przygotować ciasteczka jaglane z syropem z agawy?
Składniki
- 125 g posiekanych migdałów
- 50 g syropu z agawy
- 40 g mąki jaglanej
- 25 g orzechów
- 200 ml śmietany sojowej
BIO Mąka Jaglana - Ekologiczna BIO Migdały - Ekologiczne
Przygotowanie
- Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię i zrumienić bez dodawania tłuszczu.
- Dodać mąkę jaglaną, śmietanę sojową, orzechy, syrop z agawy i dobrze wymieszać.
- Zagotować i trzymać na małym ogniu aż mocno zgęstnieje.
- Małą łyżeczką nakładać porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zgnieść ciasto formując płaskie ciasteczko.
- Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 160 stopni przez 15-20 minut.
Pamiętajmy, że wypieki z dodatkiem syropu szybciej brązowieją, więc najlepiej jest często zaglądać podczas pieczenia, czy ciasteczka za bardzo się nie przypiekły.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!