Wszyscy teoretycznie wiemy o udowodnionej szkodliwości cukru. W praktyce okazuje się, że często przekraczamy zalecaną przez dietetyków jego dzienną dawkę. Winne są nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale również fakt, że cukier ze względu na swoje właściwości konserwujące jest dodawany do wielu innych produktów, o czym nawet często nie wiemy. W trosce o własne zdrowie dobrze jest więc zastąpić biały cukier, jego zdrowszymi i mniej kalorycznymi odpowiednikami. Jak się do tego zabrać?
Amerykańscy naukowcy biją na alarm, że cukier powinien być wciągnięty na listę substancji niebezpiecznych na równi z nikotyną i alkoholem... Nie ma żadnych wartości odżywczych i nie bez powodu jest nazywany „pustymi kaloriami”.
Wiele osób w ogóle nie łączy swojego stanu zdrowia z dietą. Tymczasem to m.in.: nadmierne spożycie cukru może prowadzić do takich dolegliwości jak: nadpobudliwość, nerwowość, irytacja, trudności z koncentracją, problemy skórne, niestrawność, podatność na infekcje z drożdżakami i pleśniami, czy uczucie ciągłego zmęczenia.
Cukier cukrowi jest jednak nierówny.
Biały, rafinowany cukier, którego używamy w domu do słodzenia napojów, czy pieczenia ciast z pewnością nie jest rekomendowanym środkiem spożywczym. Naturalny cukier występujący w owocach i warzywach jest jednak nam potrzebny. By zachować zdrowie trzeba znaleźć rozsądny kompromis pomiędzy zalecaniami dietetyków, a własnymi upodobaniami, jak chociażby słodka, poranna kawa, czy herbata lub kawałek ciasta. Rozwiązaniem mogą być zamienniki cukru lub stosowanie cukru nierafinowanego.
Cukier to nie zawsze to samo
Cukry z różnych stron świata świetnie zaspokajają pragnienie słodkiego smaku. Są pełne witamin zwłaszcza z grupy B i bogate w żelazo. Niektóre z nich charakteryzują się wyjątkowym, niezwykle oryginalnym smakiem, typowym dla swojego kraju pochodzenia. Znakomicie komponują się z daniami kuchni danego regionu. I tak np. nierafinowany, ekologiczny cukier palmowy pochodzący z Indonezji idealnie pasuje do potraw kuchni tajskiej. Równie egzotyczny, co aromatyczny jest również cukier uzyskiwany z kwiatu kokosa (zobacz tutaj).
Naturalne cukry nie zawierają żadnych dodatków (których w białym cukrze jest pełno) i z powodzeniem można je stosować do słodzenia zimnych i gorących napojów a także domowych ciast, czy koktajli. Szeroka gama smaków cukru z różnych stron świata, to znakomita inspiracja do własnych eksperymentów kulinarnych i okazja, by popróbować dań z różnych stron świata.
Słodko dla zdrowia…
Najzdrowsza substancja słodząca na świecie to syrop z agawy. Dużo słodszy od tradycyjnego cukru, wyróżnia się też dużą zawartością naturalnych enzymów, składników mineralnych, błonnika i inuliny. Z tego powodu może być stosowany nawet przez osoby chore na cukrzycę.
Warto sięgnąć też po naturalny cukier trzcinowy, który ma piękny, złoty kolor i niepowtarzalny, karmelowy smak. Przyjemny, łagodny aromat wyróżnia też syrop z buraka cukrowego (zobacz tutaj). Ma on konsystencję gęstego miodu i ciemnobrązowy kolor. Idealnie sprawdza się do owsianki, jogurtu, musli. Można go też używać do pieczenia. Syrop buraczany zawiera również sporo składników mineralnych m.in. wapnia, żelaza, potasu, czy magnezu.
…i z korzyścią dla sylwetki
Osoby dbające o linię mogą sięgnąć po ksylitol - dostępny u nas. Zawiera on o ponad 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Co więcej: nie fermentuje w przewodzie pokarmowych, więc nie sprzyja namnażaniu drożdży i pleśni. Może być stosowany jak zwykły cukier, bo nawet w kolorze i konsystencji do złudzenia go przypomina.
Alternatyw dla białego cukru jest sporo i każdy z korzyścią dla zdrowia może wybrać coś dla siebie.
Sprawdź też inne nasze wpisy:
- 3 fakty, przekonają Cię do zakupu cukru kokosowego
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!