Lubisz Rafaello? Poznaj produkt, który pozwoli Ci przygotować jego zdrowszą wersję! Co to jest pasta kokosowa i jakie są jej właściwości? Jak ją rozpuścić? I do czego możesz wykorzystać ten produkt w swojej kuchni? Przekonaj się!
Co to jest pasta kokosowa?
Pasta kokosowa znana również jako masło kokosowe lub mus kokosowy, to produkt wytwarzany na bazie kokosa. Powstaje poprzez wysuszenie miąższu kokosa, który następnie jest mielony na kremową pastę. Pasta kokosowa w temperaturze pokojowej ma zazwyczaj stałą i gęstą konsystencję. Łatwo można ją jednak rozpuścić, a po dodaniu wody – zrobić z niej mleczko lub mleko kokosowe. Pasta kokosowa jest sprzedawana w szklanych słoikach lub plastikowych torebkach. Oddzielony od powierzchni olej kokosowy to powszechne zjawisko dla tego typu produktu. Pasta kokosowa w swoim składzie powinna zawierać wyłącznie miąższ kokosa bez żadnych dodatków: cukru, konserwantów czy barwników.
Jak rozpuścić pastę kokosową?
Jeżeli mieszkasz w Polsce, to zakupiona przez Ciebie w sklepie pasta kokosowa może mieć dość twardą i zbitą strukturę. Aby wyciągnąć ją ze słoika, może być potrzebny dobry nóż. Pasta kokosowa będzie płynna jedynie w gorącym, letnim okresie. Wówczas, z racji podwyższonej temperatury otoczenia, zmieni swoją konsystencję.
Na szczęście pastę kokosową można łatwo rozpuścić. Jak to zrobić?
- Zagotuj wodę w małym garnku i wyłącz palnik.
- Wsadź do niego słoik z pastą kokosową i poczekaj około 5-10 minut.
- Wyciągnij słoik i wymieszaj pastę.
Właściwości pasty kokosowej
Pasta kokosowa to dość tłusty i kaloryczny produkt, podobnie jak inne masła orzechowe. Jest bardzo smaczna, dlatego tym bardziej należy jej używać z umiarem. 🙂 Ze względu na niską zawartość cukru jest często używana podczas diety keto oraz przy rozszerzaniu diety niemowląt (tym wypadku zawsze warto skonsultować tę decyzję z pediatrą). Poniżej opis jej właściwości odżywczych:
- Wartość energetyczna: 610 kcal / 2552 kJ
- Tłuszcz: 60,5 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 56,6 g
- Węglowodany: 16,9 g
- W tym cukry: 7,5 g
- Białko: 7,4 g
- Sól: 0,1 g
Czy pasta kokosowa jest wegańska?
Tak, pasta kokosowa to 100% wegański produkt, o ile jest wytwarzany wyłącznie z miąższu kokosa bez żadnych dodatków. Zawsze warto sprawdzić etykietę na produkcie. Jeżeli szukasz wegańskiego zamiennika np. dla śmietany, pasta kokosowa będzie świetną alternatywą.
Jak przechowywać pastę kokosową?
Pasta kokosowa nie wymaga przechowywania w lodówce po otwarciu słoika. Pasta z lodówki będzie bardzo twarda i trudna w użyciu. Wystarczy przechowywać ją w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Moja pasta kokosowa wygląda jak zepsuta
Pasta kokosowa to produkt bez konserwantów i stabilizatorów, dlatego z czasem będzie się rozwarstwiać. To zupełnie naturalny proces. Na powierzchni słoika pojawi się dziewiczy olej kokosowy. Początkowo będą to małe plamki, które na pierwszy rzut oka mogą wyglądać podobnie jak pleśń. Jeżeli jednak przyjrzysz się dokładnie, to zobaczysz podobieństwo do struktury oleju kokosowego virgin. Z czasem te plamki będą coraz większe, aż po paru miesiącach cała górna część słoika wypełni się dziewiczym olejem kokosowym. To naturalny i odwracalny proces – wystarczy podgrzać słoik.
Pasta kokosowa a olej kokosowy
Pasta kokosowa i olej kokosowy są często mylone ze sobą. Oba produkty są białe i umieszczone w szklanym słoiku. Zapewne wielu osobom zdarzyło się, że zamiast kupić olej kokosowy do smażenia, przez przypadek wybrało pastę kokosową. Czym zatem różni się pasta kokosowa od oleju? Już wyjaśniam.
- Pasta kokosowa to produkt wytwarzany z całego kokosa, a nie jedynie sam tłuszcz. Dlatego stosuje się go jako dodatek do dań i jako polewę do naleśników i racuchów. Pasta kokosowa nie nadaje się do smażenia. Różnicę między nimi można przyrównać do masła orzechowego i oleju arachidowego. Masło orzechowe jemy na kanapkach, a oleju używamy do smażenia.
- Olej kokosowy to sam tłuszcz z kokosa. Możemy go używać do smażenia lub jako kosmetyk do włosów i skóry.
Do czego używać pasty kokosowej?
Pasta kokosowa sprawdza się jako dodatek do każdego dania, które idealnie łączy się z intensywnym smakiem kokosa. Najczęściej są to azjatyckie i indyjskie przepisy, np. curry i gęste zupy – kremy. Pasta kokosowa bardzo fajnie komponuje się także jako dodatek do słodkich deserów, lodów i ciast, np. sernika.
Kokosowy sos do placków
Najpopularniejszy sposób na użycie pasty kokosowej to topping do naleśników, omletów, racuchów oraz pancakes’ów. Można jej używać tak jak wszystkich innych maseł orzechowych. Wybierz łyżką trochę pasty kokosowej, połóż najlepiej na ciepły placek. Wtedy pasta szybko się rozpuści i po chwili powstanie kremowa, kokosowa polewa.
Jak zrobić mleko / mleczko kokosowe z pasty?
Na pewno znasz to uczucie, gdy potrzebujesz do przepisu tylko odrobinę mleczka kokosowego i musisz otworzyć całą puszkę, z którą potem nie ma co zrobić. Aby uniknąć marnowania produktu w takich sytuacjach, wystarczy mieć zawsze w domu słoik pasty kokosowej.
Wymieszaj w blenderze ciepłą wodę z pastą kokosową i otrzymasz mleczko kokosowe lub mleko kokosowe. Prawda, że to dziecinnie proste? Ważne są jednak proporcje.
Przepis
- Mleczko kokosowe - proporcja 5:2 (np. 50 g wody i 20 g pasty kokosowej)
- Mleko kokosowe - proporcja 5:1 (np. 50 g wody i 10 g pasty kokosowej).
PROTIP
Jeżeli potrzebujesz mleko koksowe. np. do owsianki, to pamiętaj, że nie musisz przygotowywać go wcześniej i blendować. Wystarczy dodać pastę kokosową do gotującej się owsianki na wodzie i wymieszać.
Jaglane rafaello
To jeden z najpopularniejszych przepisów z pastą kokosową. Ten deser na bazie pasty kokosowej i kaszy jaglanej to prawdziwy hit!
Jak przygotować jaglane rafaello
- Ugotuj kaszę jaglaną wg tego przepisu i zostaw do ostygnięcia
- Do kaszy dodaj pastę kokosową, cukier kokosowy i mąkę kokosową i zblenduj całość na gładką maskę
- Zwilż ręce wodą, aby ciasto się nie kleiło do rąk i formuj kulki o średnicy około 3-4 cm, a następnie obtocz je we wiórkach koksowych
- Gotowe kulki wstaw do lodówki na 3 godziny
Składniki na jaglane rafeallo
- kasza jaglana - 100g
- pasta kokosowa - 3 łyżki
- cukier kokosowy - 3 łyżki
- mąka kokosowa - 1 łyżka
- wiórki kokosowe - do obtoczenia
Gdzie kupić?
Pastę kokosową znajdziesz w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, na półce obok mleczka kokosowego. Coraz częściej jest dostępna również w supermarketach. Szukaj jej w dziale z żywnością ekologiczną lub kuchnią orientalną.
Rossmann
BIO Pastę kokosową 250 g znajdziesz w każdy sklepie Rossmann Polska. Szukaj jej w alejce z żywnością ekologiczną. Nasz słoik ma żółtą etykietę i łatwo go znaleźć obok innych kolorowych past orzechowych z naszej oferty. Cena za bio pastę kokosową w Rossmann to około 15,99 zł, ale często dostępna jest w promocji nawet dla użytkowników aplikacji Rossmann.
Carrefour
Naszą pastę kokosową znajdziesz również w dużych sklepach Carrefour, w dziale BIO.
Sklep online
W naszym sklepie ekologicznym znajdziesz pastę kokosową bio w małych i dużych słoikach. Jeżeli jesteś fanem tego produktu, to polecam wersję w dużym słoju – to ekonomiczne opakowanie w korzystnej cenie.
Pasta kokosowa w Krakowie
Szukasz pasty kokosowej w Krakowie? Zapraszamy do naszego sklepu firmowego na Salwatorze: Plac na Stawach 10. W sklepie jest dostępna również pasta kokosowa w dużych opakowaniach.
Opinie
BIO Pasta kokosowa Ekogram od wielu lat ma grono stałych Klientów. Co myślą o naszej paście, zobacz poniżej:
“Pychota! Przepyszny mus :) Uwielbiam go wyjadać łyżeczką ze słoika, a także dodawać do prażonych jabłek - wychodzi wtedy jabłkowe bounty, polecam :D”.
“Odkrycie! :) Cudowny krem, który każdą owsiankę zamienia w delikatny kremowy mus, a naleśniki z nim to bajka, polecam wszystkim! :)”.
“Sztos!!! Przyznam, że jest to najlepszy produkt na bazie kokosa, jaki kiedykolwiek miałem okazję spożywać. Brakuje mi słów - trzeba samemu spróbować, aby przekonać się, co to znaczy na chwilę znaleźć się w niebie. :) Co do sposobów używania musu to jest ich multum. Moim ulubionym pozostaje jednak łyżeczka, the real creamed coconut i jemy bezpośrednio ze słoiczka. Jest bardzo syte, więc za dużo nie da się zjeść”.
“Creamed coconut Sztos! Fani kokosa muszą spróbować!!”
“Mus kokosowy Sto procent smaku kokosa. Jedyny minus, że po wyciągnięciu z lodówki ciężko nabrać na łyżeczkę, bo jest twarda jak kość. Przed użyciem trzeba chwilę wcześniej wyciągnąć z lodówki”.
“Topping na pancakes. Rewelacyjna pasta, wyczuwalny jest świeżutki kokos, zmielony może nie na super gładko (jak lubię najbardziej), ale smak rekompensuje wszystko! Zawsze pod ręką, gdy nie mam gotowego mleczka kokosowego”.
Zobacz filmik o paście kokosowej
Kup pastę kokosową w naszym sklepie
Komentarze (3)
Zawiera MCT. Syci. Pobudza metabolizm. Zajadałam się i jeszcze schudłam.
Czy można jeść pastę kokosową 2 lata po dacie minimalnej trwałości? Zabłąkała sie w szafce…
Jestem miłośniczka wszelkich past orzechowych eko gram, również musu kokosowego. Fajnie byłoby, gdyby klej z etykietą rozpuszczał się w zmywarce. Jestem eko, wykorzystuję Wasze słoiki po wykorzystanych produktach, ale ten klej to horror. Ilość rozpuszczalnika, żeby się pozbyć etykiety, nie jest eko, a szkoda, bo słoiki są świetne na własnej roboty dżemy.