Oleje to ważny element zbilansowanej diety. Mają wysoką wartość energetyczną, są źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ale to nie jedyne walory tej grupy żywności. Olej to także znakomity partner w kuchni. Podkreśla wyrazistość dania, ożywia i podkręca smak oraz wydobywa z potrawy całą esencję. W sklepie ekogram.pl znajdziesz szeroki wybór doskonałych olejów, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Oleje roślinne - nierafinowane i tłoczone na zimno
Najwyższa jakość produktów to nasz priorytet, dlatego oleje roślinne Ekogram pochodzą wyłącznie od sprawdzonych dostawców, dla których poza samym procesem tłoczenia, równie ważna jest jakość surowca, jego zbiór, sposób magazynowania i metody suszenia. Oleje extra virgin Ekogram tłoczone są za pomocą wolnoobrotowej prasy ślimakowej w temperaturze nie wyższej niż 40-50 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowują swoje cenne wartości odżywcze oraz naturalny smak, kolor i aromat. Niektóre oleje tłoczone na zimno charakteryzują się mętną konsystencją, co dodatkowo świadczy o wysokiej jakości produktu.
Oleje jakości BIO
Możemy się pochwalić, że większość naszych olejów to certyfikowane produkty jakości ekologicznej. Surowce, z których zostały pozyskane pochodzą z organicznych gospodarstw, gdzie stosuje się wyłącznie nawozy naturalne. Wybierz:
W naszym asortymencie znajdziesz także oleje jakości Primär, takie jak Olej MCT Kokosowy - Primär, czy Masło Klarowane - Ghee - Primär, które polecamy do codziennego stosowania. Są to uniwersalne, wysokiej klasy produkty, ale nie posiadające certyfikatu ekologicznego.
Jaki olej nadaje się do smażenia?
Do smażenia najlepiej wykorzystywać oleje, które mają jak najmniejszą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega 6 i omega 3. Kwasy te są bowiem bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i szybko się utleniają, co jest niekorzystnym zjawiskiem dla jakości i właściwości zdrowotnych oleju.
Olej do smażenia powinien być także bogaty w antyoksydanty, dzięki czemu jest dużo bardziej odporny na wysokie temperatury.
Punkt dymienia nie stanowi natomiast tutaj istotnego wyznacznika. Na przykład oliwa z oliwek, która ma niski punkt dymienia, doskonale nadaje się do smażenia. Oliwa jest bowiem bogata w polifenole oraz składa się w większości z jednonienasyconego kwasu oleinowego, który w przeciwieństwie do kwasów wielonienasyconych, nie ulega negatywnym przemianom podczas obróbki w wysokich temperaturach.
Jakie oleje są więc najlepsze do smażenia? Oliwa z oliwek, również ta w wersji nierafinowanej, a także olej z awokado,olej rzepakowy i olej kokosowy, który zachowuje dobrą stabilność podczas smażenia i nie zawiera cholesterolu.
Jakich olejów nie należy podgrzewać?
Do pieczenia, duszenia, gotowania w maksymalnej temperaturze do 180 stopni Celsjusza dobrze sprawdzi się olej sezamowy i olej słonecznikowy, a także olej kokosowy nierafinowany. Nigdy nie podgrzewaj i spożywaj wyłącznie w postaci surowej olej z konopi, olej z ostropestu, olej z czarnuszki, olej z pestek dyni.
Jak przechowywać olej w kuchni?
Oleje należy przechowywać w ciemnych, szklanych i szczelnych butelkach, które ograniczają dostęp światła i tlenu. Najlepiej w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Im wyższa zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju, tym temperatura przechowywania powinna być niższa. Dotyczy to zwłaszcza oleju lnianego, który jest wyjątkowo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych takich, jak światło i wysoka temperatura, które mogą prowadzić do skrócenia trwałości produktu i obniżenia jego wartości odżywczej.
Co to znaczy, że olej jest bezzapachowy?
Olej bezzapachowy to po prostu olej poddany procesom rafinacji, które pozbawiają produkt intensywnego smaku i aromatu. W naszej ofercie dostępne są 2 takie oleje: BIO Olej Kokosowy Bezzapachowy i BIO Olej Rzepakowy - Bezzapachowy. Chcemy również zaznaczyć, że oleje bezzapachowe Ekogram rafinowane są metodami mechanicznymi, co oznacza, że do procesu nie użyto środków chemicznych, a rafinacja przeprowadzona została w sposób jak najbardziej naturalny. Olej został poddany tłoczeniu na ciepło w wysokiej temperaturze, co pozwoliło otrzymać produkt uniwersalny, nie posiadający zapachu i o neutralnym aromacie.
Jak liczyć olej do smażenia?
Aby prawidłowo obliczyć kalorie pochodzące z oleju, najlepiej dodając olej na patelnię odmierzać go na łyżki. Znając wartość energetyczną poszczególnych olejów w 100 g, z łatwością możesz wyliczyć, ile kalorii znajduje się w 1 łyżce produktu, która mieści zwykle ok. 10 g oleju. Jeśli 100 g oleju rzepakowego ma 828 g kalorii, to łyżka 1 zawiera ok. 83 kalorie. Korzystając z niektórych aplikacji do planowania diety i liczenia kalorii, nie musisz nawet bawić się w samodzielne obliczenia. Wystarczy, że podasz ilość łyżek oleju, którego użyłeś do przygotowania posiłku, a program sam wyliczy dla Ciebie prawidłową wartość kaloryczną.