4 małe porcje
SKŁADNIKI
- 200g bio mleka kokosowego
- Olej kokosowy
- Płatki kasztanowe
- 1⁄4 łyżeczki wanilii Burbon
- Szczypta cynamonu cejlońskiego
- 800g - 1 kg miąższu dyni
- sok z połowy pomarańczy
- Kilka gałązek szałwii
- Sos sojowy Tamari (do smaku)
- Sól himalajska
- Zielonki Pieprz czarny świeżo zmielony
Olej kokosowy nierafinowany BIO BIO Pieprz Czarny - Całe Ziarno Sos Sojowy Tamari - BIO BIO Wanilia - Mielona
PRZYGOTOWANIE
- Dynię upiec w piekarniku do miękkości, oprószoną solą himalajską i lekko posmarowaną roztopionym olejem kokosowym.
- Listki szałwii uprażyć na patelni na oleju kokosowym.
- Gorącą dynię przełożyć do garnka zblendować ręcznym blenderem (jeśli puściła dużo soku to zlać go osobno – można dodać jeżeli będzie tego wymagała konsystencja).
- Dodajemy sok z połowy pomarańczy i pół puszki mleka oraz doprawiamy wanilią, cynamonem, sosem sojowym.
- Pozostałe mleko podgrzewamy i możemy lekko ubić.
- Podajemy zupę polaną mlekiem, z szałwią, pieprzem i dużą porcją płatków kasztanowych, które podajemy na stół, aby można było ich dosypać i żeby nie traciły kruchości.
Autorem przepisu i zdjęcia jest: Marta Halska. #1 w naszym konkursie na najlepszy przepis.
Sprawdź też inne zwycięskie przepisy:
- Najlepsze orzechowe batony owsiane (bez masła i cukru)
- Tarta z kremem kokosowym i granatem bez pieczenia
- Kakaowe ciastka owsiane z masłem orzechowym
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!