12 produkty(ów)

Zioła, herbaty

Zapoznaj się z naszą ofertą organicznych herbat oraz suszy ziołowych i wybierz odpowiedni napar dla siebie! Niezależnie od tego, czy potrzebujesz oczyszczającej herbaty na początek dnia, rewitalizującego napoju, który przywróci Ci energię późnym popołudniem, czy relaksującej, bezkofeinowej herbatki na dobry sen, u nas dostaniesz mieszankę, która zrobi dla Ciebie to, czego aktualnie potrzebujesz.

Wszystkie nasze susze są 100% naturalne, pozyskiwane z najwyższej jakości, ekologicznych pąków i liści roślin. Wybierając produkty Ekogram możesz mieć pewność, że zioła i herbaty w naszej ofercie są świeże, czyste, pozbawione pestycydów, metali ciężkich i pleśni. Pochodzą ze zrównoważonych upraw organicznych, gdzie stosuje się jedynie naturalne metody hodowli roślin. Sprawdź naszą ekologiczną matchę, ashwagandhę, rooibosa, herbatkę konopną, czystek lub klasyczny earl grey i przetestuj na sobie ich działanie.

Czy matcha zawiera kofeinę?

Tak. Matcha zawiera kofeinę. Jej stężenie może się jednak różnić w zależności od rodzaju liści i czasu parzenia. Przyjmuje się, że w jednej porcji matchy, czyli ok. w 2 g znajduje się 50-90 mg kofeiny. Dla porównania ta sama porcja kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 63 mg kofeiny.

Czy matcha pobudza?

Matcha podobnie, jak kawa lub zielona herbata zawiera kofeinę, która wykazuje właściwości pobudzające. W matchy znajdziemy jej jednak nawet do 5 razy więcej, niż w liściach zielonej herbaty i podobną ilość, jak w kawie. Matcha działa więc znacznie intensywniej niż zielona herbata, ale też bardziej efektywnie niż kawa. Wszystko to za sprawą obecności l-teaniny - aminokwasu, który powoduje stopniowe uwalnianie kofeiny, a przy okazji działa relaksująco na organizm i pomaga uzyskać uczucie odprężenia. Matcha może być więc doskonałą alternatywą dla kawy, która z kolei wywołuje silne pobudzenie, a potem nagły spadek energii i uczucie senności. Matcha stabilizuje nastrój i pomaga zachować koncentrację oraz jasność umysłu przez wiele godzin.

Jak parzyć matchę?

Parzenie matchy jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Do kubka lub tradycyjnej czarki wsyp 1 łyżeczkę matchy i zalej ok. 100 ml gorącej wody o temperaturze ok. 80 °C. Całość intensywnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, spieniacza do mleka lub japońskiej bambusowej miotełki chasen. Po ok. 30 sekundach mieszania powinna powstać gęsta, zielona piana. Dolej kolejną porcję wody według uznania. Im mniej wody dodasz, tym intensywniejszy napar otrzymasz. Jeżeli lubisz takie połączenia, do matchy zamiast wody możesz dodać mleko, napój roślinny np. migdałowy lub owsiany, albo sok. Jeżeli z kolei wolisz chłodną herbatę, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował matchę na zimno. Zielony proszek wsyp do butelki lub shakera z wodą mineralną i intensywnie wstrząśnij, aby powstał klarowny napój.

Jak pić matchę?

Ze względu na właściwości pobudzające, matchę najlepiej pić w pierwszej połowie dnia w ilości 1-2 szklanek dziennie. Możesz ją przygotować według tradycyjnego sposobu parzenia, o którym pisaliśmy powyżej lub zmieszać z mlekiem albo napojem roślinnym. Porcję matchy można dodawać także do koktajli, ciast i deserów. Bardzo popularnym napojem z matchy, który doskonale zastępuję kawę jest matcha latte, czyli herbata podawana ze spienionym mlekiem.

Na co dobra jest ashwagandha?

Ashwagandha zaliczana jest do roślin adaptogennych, zawierających w składzie unikalne substancje organiczne wspierające zachowanie naturalnej równowagi organizmu. Ashwagandha, podobnie jak inne adaptogeny korzystnie wpływa na układ nerwowy i system immunologiczny. Może redukukować stres, zmniejszać uczucie zmęczenia, przywracać energię życiową i poprawiać koncentrację. Picie naparu z ashwagandy polecane jest osobom narażonym na chroniczny stres, cierpiącym na przewlekłe zmęczenie lub bezsenność, a także ciężko pracującym umysłowo.

Czym różni się earl grey od zwykłej herbaty?

Herbata earl grey to prostu czarna lub zielona herbata aromatyzowana naturalnym olejkiem bergamotowym pozyskiwanym ze skórki owoców drzewa bergamotowego. Olejek z bergamotki, czyli rzadkiej odmiany pomarańczy, nadaje naparowi bardziej wykwintny, świeży, orzeźwiający, kwiecisto-cytrusowy smak i aromat. Herbata earl grey korzystnie wpływa na samopoczucie, wykazuje właściwości rewitalizujące i poprawiające koncentrację.

Jak stosować czystek?

Czystek od wieków stosowany jest w ziołolecznictwie jako remedium na infekcje wirusowe lub grzybicze. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjnie, przez co stanowi wsparcie dla układu odpornościowego. Napar z czystka przygotujesz zalewając łyżeczkę suszu wrzącą wodą i pozostawiając pod przykryciem na 10 minut. Aby zauważyć pozytywne efekty stosowania, wypijaj 2-3 filiżanki czystka dziennie przez minimum 30 dni.

Czy herbata z dzikiej róży jest dobra na przeziębienie?

Napar przygotowany z owoców dzikiej róży może skutecznie wspierać walkę z infekcją, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wszystko to za sprawą sporej ilości bioflawonoidów, garbników, kwasów organicznych, witamin i soli mineralnych zawartych w owocach dzikiej róży.

Dzika róża to także nieocenione bogactwo witaminy C. W owocach tej rośliny znajdziemy więcej witaminy C niż w papryce, cytrusach, czy porzeczkach. Mitem jest jednak to, że pijąc napar dostarczamy sobie dawkę tej substancji. Witamina C nie jest bowiem odporna na działanie wysokich temperatur i ginie w 70 stopniach Celsjusza.

Jak parzyć herbatkę konopną?

Herbatę konopną parzy się w podobny sposób, jak zwyczajną herbatę. Do filiżanki wsyp 1 łyżeczkę suszu z konopi (ok. 1,5 g) i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą, najlepiej w temperaturze 70-80 stopni C. Parz przez 5 minut pod przykryciem, a następnie oddziel susz od naparu. Herbatę możesz posłodzić miodem, ksylitolem lub erytrolem. Wypijaj jedną filiżankę dziennie, najlepiej przed snem.

Czy herbatę rooibos można pić wieczorem?

Mimo, że w potocznym języku rooibos nazywany jest czerwoną herbatą, to w rzeczywistości nie ma on nic wspólnego z prawdziwym herbacianym naparem. Otrzymywany jest z wysuszonych części rośliny uprawianej w południowej Afryce o nazwie czerwonokrzew. Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego może być spożywany przez dorosłych, dzieci i kobiety w ciąży o każdej porze dnia, również wieczorem.