Konopie to roślina ceniona od wieków za swoje prozdrowotne właściwości. Dzisiaj jednak produkty wykonane z niej są w cieniu wielkiej, medialnej dyskusji o konopiach indyjskich – roślinie zupełnie innej. Dlaczego warto włączyć konopie do swojego jadłospisu i na jakie produkty warto postawić? Zobaczmy!
Olej z konopi
Olej konopny charakteryzuje się typowo orzechowym smakiem z przyjemnym. Słynie z niezwykle wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobroczynne dla ludzkiego organizmu. Są to między innymi kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, które obecne w oleju konopnym stanowią najlepsze źródło tłuszczu dla człowieka. Ponadto, olej wykonany z konopii siewnej nie zawiera cholesterolu, może więc być spożywany przez osoby borykające się z jego wysokim poziomem. Co więcej, skutecznie wspomaga metabolizm komórek oraz system odpornościowy, a przy tym działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Co jeszcze jest w oleju konopnym? Bogactwo witaminy K w oleju konopnym przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi oraz formowania silnej i zdrowej tkanki kostnej
Jak można użyć oleju?
Nadaje się on praktycznie do wszystkiego. Przygotowując pyszne i zdrowe potrawy dodatek danego oleju tylko podkreśli ich walory smakowe, nadając absolutnie unikalnego aromatu. Może być używany do sałatek i surówek, ale także do dressingów oraz sosów (olej nie nadaje się do smażenia). Olej jest dostępny u nas!
Ziarna konopi – dlaczego warto je jeść?
Są dostępne w postaci obłuszczonej bądź też nieobłuszczonej i stanowią świetny dodatek do musli czy też sałatek. Wystarczy posypać sałatkę kilkoma łyżkami ziaren, by znacznie wzbogacić jej wartość odżywczą i nadać niepowtarzalnego smaku. Co takiego jest w tych nasionach? Okazuje się, że nasiona konopi są niezwykle bogatym źródłem białka (11g w zaledwie 3 łyżkach). Ponadto zawierają wszystkie niezbędne minerały i witaminy. Znajdziemy tutaj: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo i cynk oraz witaminy A, D, E i K.
Mąka konopna? Dlaczego nie!
Mąka wykonana z ziaren konopi jest niezwykle wartościowa – zawiera przecież te same składniki odżywcze, co omówione wyżej nasiona. Ponadto jest ona niezwykle bogata w błonnik – aż 42g w 100g mąki.
Doskonale nadaje się do pieczenia i gotowania. Warto ją zatem dodawać do tradycyjnej mąki (najlepiej 10-15% zwykłej mąki zastąpić konopną). Można ja stosować nie tylko podczas wypiekania ciast, ciasteczek, muffinek, naleśników. Jest wspaniałym zagęszczaczem i nadaje lekko orzechowego smaku sosom, koktajlom, jogurtom, owsiankom czy też panierkom.
Konopie to źródło wielu składników odżywczych i substancji regulujących pracę naszego organizmu. Warto zatem włączyć je do swojej diety. Pamiętajmy jednak, żeby kupować je w sprawdzonych sklepach i z oznaczeniem BIO – wówczas mamy pewność, że nabywamy produkt najwyższej jakości.
Sprawdź więcej naszych wpisów i dowiedz się więcej o konopi:
Konopie – dlaczego powinny zagościć w Twojej kuchni?
Olej z konopi - czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Mąka konopna - dlaczego warto ją jeść?
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!