Choć wszyscy coraz częściej go unikamy, to i tak trudno całkowicie wykluczyć cukier z diety. Cukier występuje naturalnie we wszystkich produktach spożywczych zawierających węglowodany, takich jak owoce, warzywa, zboża i nabiał. To także niezbędny składnik każdego wypieku, czy deseru. Z cukru można przygotować domowy karmel lub osłodzić nim smak kawy lub herbaty. Jest także doskonałym konserwantem przetworów na zimę takich, jak dżemy, marmolady, konfitury, kompoty, soki, czy powidła. Cukier dodaje się także do dań wytrawnych, np. do marynat lub sosów sałatkowych. W naszym ekologicznym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz klasyczny cukier trzcinowy jakości ekologicznej, a także wiele rodzajów zamienników cukru, w tym:
Istnieje wiele świetnych, naturalnych alternatyw dla białego cukru, które można stosować wymiennie w zależności od potrzeb. Zamiennik taki, jak ksylitol wyglądem i smakiem przypomina zwyczajny cukier, ale jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny oraz ma niższy indeks glikemiczny. Erytrol z kolei w ogóle nie zawiera kalorii, a jego IG wynosi 0. Ponoć diabetycy mogą go spożywać bez obaw o skutki uboczne. Cukier kokosowy to organiczny cukier pochodzący ze słodkiego soku z kwiatu kokosa. Charakteryzuje się intensywnym, karmelowym smakiem i aromatem oraz delikatnie brązowym kolorem, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek dodatek do kawy, deserów lub fantazyjnych koktajli.
Poza zamiennikami cukru w formie sypkiej, w naszej ofercie znajdziesz także naturalne słodkie i ekologiczne syropy, np. syrop klonowy, syrop z agawy i syrop daktylowy. Można ich używać jako składnik ciast i deserów, dodatek do kawy lub polewać nimi pankejki, placki, naleśniki, wafle lub gofry.
W sklepie Ekogram.pl mamy jeszcze jeden zamiennik cukru - cukier daktylowy, który pozyskiwany jest z miąższu owoców palmy daktylowej. Od pozostałych sypkich zamienników różni go to, że nie rozpuszcza się w płynach, dlatego nie możemy polecić go do słodzenia napojów. Świetnie sprawdzi się za to w wypiekach i deserach.
Jaki zamiennik cukru wybrać?
Wybierz taki zamiennik cukru, który najbardziej odpowiada Ci pod względem smaku, poziomu słodkości, konsystencji i rozpuszczalności. Jeżeli chcesz w swojej diecie ograniczyć kalorie lub masz problemy zdrowotne związane z poziomem cukru we krwi, wybierz erytrol lub ksylitol. Jeśli z kolei lubisz eksperymentować w kuchni i potrzebujesz produktu o oryginalnym smaku, który nada Twoim potrawom charakteru, sięgnij po cukier kokosowy lub syrop daktylowy.
Jaki zamiennik cukru do pieczenia?
W większości przepisów bez problemu możesz zastąpić cukier innym słodzidłem. Nadają się do tego zarówno produkty płynne takie, jak syrop daktylowy, syrop z agawy lub syrop klonowy, a także sypkie formy w postaci ksylitolu, erytrolu, czy cukru kokosowego. Warto przy tym pamiętać, że ciemne syropy cechują się bardziej intensywnym smakiem, dlatego najlepiej nadają do pieczenia. Jasne są z kolei łagodne i delikatne w smaku. Będą więc znakomitym dodatkiem do naleśników lub gofrów. Zastępując syropem tradycyjny cukier w przepisach na ciasta pamiętaj, aby zmienić proporcje. 1 szklankę białego cukru zastąp ¾ szklanki syropu. Ponadto erytrol lub ksylitol mogą nie sprawdzić się jako składnik ciast drożdżowych, ponieważ zamienniki te nie są pożywką dla drożdży.
Najlepszy cukier do kawy i herbaty
Najlepszy cukier do kawy i herbaty to taki, który najlepiej Ci smakuje. Możesz więc słodzić swoje gorące napoje ksylitolem, erytrolem, cukrem kokosowym lub dowolnym syropem. Każdy z tych zamienników oferuje różne doznania smakowe, więc wybór należy do Ciebie. Jeśli zależy Ci zminimalizowaniu ilości przyjmowanych kalorii, wybierz zero kaloryczny erytrol. Z kolei cukier daktylowy nie do końca nada się do herbaty, gdyż nie rozpuszcza się w płynach. Może być za to ciekawą dekoracją aromatycznej kawy lub owocowego kotajlu.
Co to jest ksylitol?
Ksylitol inaczej cukier brzozowy to produkt pozyskiwany z kory brzozy. Wyglądem i smakiem przypomina tradycyjny, biały cukier, ale zawiera prawie o połowę mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny. Doskonale sprawdza się w wypiekach i deserach oraz jako dodatek do herbaty lub kawy. Ksylitol ma podobno właściwości przeciwpróchnicze, dlatego często stosowany jest jako składnik past do zębów czy gum do żucia. Według nas słodycze, które dbają o zdrowie zębów stanowczo przemawiają za wyborem tego słodzidła. W naszej ofercie znajdziesz najlepszej jakości Ksylitol fiński BIO.
Co jest lepsze? Erytrol czy ksylitol?
Zarówno erytrol, jak i ksylitol są świetnymi zamiennikami cukru. Oba przypominają wyglądem i smakiem cukier biały oraz mają podobne zastosowanie w kuchni. Ksylitol jest jednak trochę słodszy od erytrolu. To, co różni oba te słodzidła to przede wszystkim zawartość kalorii i indeks glikemiczny. W tej konkurencji zdecydowanie wygrywa erytrol, który w ogóle nie zawiera kalorii, a jego indeks glikemiczny wskazuje na wartość równą 0. Ksylitol jednak też nie wypada źle (kaloryczność 2,4 kcal/1g, IG=8). Warto wiedzieć, że oba te słodziki nie powodują próchnicy, a spożywane w nadmiernych ilościach mogą wywoływać efekt przeczyszczający.
Który cukier ma zero kalorii?
Jedynym zamiennikiem cukru, który odznacza się zerową kalorycznością jest erytrol. Można więc go spożywać bez obaw o swoją sylwetkę. Stanowi także bezpieczną alternatywą cukru dla diabetyków.
Jaki cukier dla dzieci?
W diecie dziecka zdecydowanie warto zastąpić tradycyjny cukier zamiennikiem. Słodkości z ksylitolem lub erytrolem, ze względu na niską lub zerową kaloryczność na pewno nie staną się przyczyną nadwagi u malucha. W dodatku oficjalnie zaleca się stosowanie ksylitolu u dzieci z wysokim ryzykiem próchnicy. Syrop klonowy, z agawy lub daktylowy odznaczają się podobną kalorycznością, co tradycyjny cukier. Zawierają jednak sporo wartościowych substancji mineralnych, co daje im znaczną przewagę nad zwykłym cukrem. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas polać naleśniki lub gofry dla dziecka naturalnym i ekologicznym syropem.