Jajka! Korzystasz z nich codziennie, ale czy wiesz, jak sprawić, aby były idealne? Na twardo lub na miękko, bez popękanej skorupki? Ile czasu trzymać je w wodzie i w jakiej temperaturze? Dziś rozwiewam wszelkie wątpliwości! Przekonaj się, jak gotować jajka, żeby miały najlepszy smak i jakość!
Jakie jajka wybierać?
Ostatnio miałem zajęcia terenowe na uczelni. Co prawda nie byliśmy na farmie kurczaków, ale indyków, ale i tak nie chcę opowiadać o tym, co tam widziałem. Dlatego polecam Ci, aby wybierać wyłącznie jajka ekologiczne, zerówki.
Mam dla Was dwa slajdy z uczelni.
- Ile jaj rocznie znosi przemysłowa kura
- Szybkość przyrostu masy przemysłowej kury
Skorupki jajek – czy kolor ma znaczenie?
Na początek mała ciekawostka o kolorze jajek:
Niektórzy twierdzą, że jajka białe czy szare są lepsze. Natomiast kolor skorupki informuje nas tylko i wyłącznie o rasie kury. Nie ma więc lepszej lub gorszej barwy, a każde jajko ma takie same:
- wartości odżywcze
- smak
- jakość
To samo tyczy się tzw. kur zielononóżek – wcale nie są lepsze od innych.
Mycie jajek
Jeżeli chodzi o czystość, jajka jak najbardziej warto myć, ale tylko i wyłącznie przed użyciem.
Nie myjcie jajek zaraz po kupnie, zanim wstawicie je do lodówki. W ten sposób pozbawicie je bariery ochronnej i potem będą Wam się szybciej psuły.
Obieranie jajek
Nie lubisz obierać jajek? To niestety nie mam dla Ciebie dobrych informacji. Chyba że mieszkasz w mieście, wtedy masz powody do radości.
Dlaczego?
Ponieważ wówczas masz dostęp do starszych jajek, które łatwiej się obierają. Warto też wsadzać jajka do wrzątku, a nie do zimnej wody. Dzięki temu ścinają się od razu i również lepiej się je obiera. Nie będzie to jednak duża różnica.
Jak gotować jajka? Przeprowadzamy eksperyment
Przygotowałem sześć jajek, które będziemy gotować kolejno – sześć. osiem, dziesięć, dwanaście i czternaście minut.
Na początek podpiszemy każde jajko, ugotujemy, a potem wsadzimy do wody z lodem. Na koniec rozkroimy je i sprawdzimy, jak wyglądają w środku. Pozwoli Wam to wybrać idealne jajko, na którym Wam zależy.
Gotujemy jajka
Co zrobić, aby zmniejszyć szanse na popękanie jajek?
- Krok 1 – Nie wlewamy za dużo wody, aby jajka nie pływały z góry na dół.
- Krok 2 – Zmniejszamy moc palnika, żeby woda delikatnie wrzała.
- Krok 3 – Dodajemy szczyptę soli.
Jajko w środku jest delikatne słone, dlatego woda również powinna być lekko posolona, aby ten poziom był podobny. Zwiększamy w ten sposób szansę na to, że skorupki nie popękają.
Wkładamy jak najwięcej jajek na raz, ustalamy timer i lecimy. Zadbaj o to, aby jajka nie były prosto z lodówki, ponieważ zbyt duża różnica temperatur również przyczynia się do pękania skorupki.
TIP NA OBIERANIE JAJEK
Jeżeli obieram więcej jajek jednocześnie, wsadzam je do lunchboxa i mocno potrząsam. Wówczas jajka pękają i praktycznie obierają się same.
Jak gotować jajka? Sprawdź wyniki eksperymentu!
Jajka mamy ugotowane i obrane. Układamy je w kolejności od 6 do 14 minut, przecinamy i sprawdzamy, co nam wyszło:
- 6 minut – praktycznie całe żółtko jest płynne. Dla mnie troszeczkę za mało ścięte, ale jeśli takie lubicie, sześć minut spokojnie wystarczy. Świetnie nada się do pasty kanapkowej, w której odrobina płynnej konsystencji jest niezbędna.
- 8 minut – to jest idealne jajko dla mnie, czyli miękkie, lekko ścięte.
- 10 minut – to jajko jest mocno ścięte na zewnątrz, a nieco bardziej miękkie w środku.
- 12 minut – klasyczne jajko na twardo.
- 14 minut – mur-beton dla osób, które lubią w pełni ścięte jajka.
Teraz już wiesz, ile czasu potrzebujesz, aby ugotować swoje ulubione jajka! Który wariant to Twój faworyt? Daj znać w komentarzu!
Zobacz filmik jak gotować jajka na twardo / miękko
Jeżeli filmik Ci się podobał, zostaw proszę łapkę w górę 👍 To dla mnie informacja, żeby nagrywać więcej takich materiałów. Nie chcesz przegapić kolejnych filmów?
Subskrybuj kanał, dziękuję! ❤️
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!