Yoshikawa Nigari to przyprawa, której nazwa brzmi bardzo egzotycznie i nieco tajemniczo. Rąbek tajemnicy uchyla się, gdy powiemy, że jest to sól morska, ale nie taka zwykła. Warto zapoznać się z walorami tej przyprawy, gdyż ona nie tylko nadaje smak daniom, ale również jest zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą stosowanej w naszych kuchniach powszechnie soli kuchennej. Trzymajcie się mocno – przedstawiamy NIGARI.
Powszechnie wiadomo, że sól jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych ludzkości przypraw wzbogacających smak potraw. Stosują ją ludzie na całym świecie, niezależnie od tego, w jakim zakątku globu się znajdują. Dzięki soli uzyskujemy efekt pełnego smaku i jest przyprawą stosowaną do każdego rodzaju dań – zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Jest tak powszechnie używana, że większość z nas nie zastanawia się nad jej wpływem na zdrowie. A szkoda. Warto poświęcić chwilę i dowiedzieć się o zdrowszych zamiennikach soli kuchennej – o soli himalajskiej, kala namak, czy właśnie o NIGARI.
Sól Yoshikawa Nigari – co to takiego?
Sól ta jest uzyskiwana z wody morskiej. Jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania zwykłej soli morskiej. Różni się od standardowej tym, że w dziewięćdziesięciu pięciu procentach składa się z chlorku magnezu. Ma charakterystyczny gorzko-słony smak i wygląd białych płatków. Fenomenalnie komponuje się z mlekiem sojowym i działa jako koagulant ścinający mleko przy produkcji tofu. Bardzo dobrze wpływa na puszystość i miękkość potraw. Przede wszystkim poleca się ją osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz wszystkim tym, którzy lubią i poszukują nowych, niecodziennych smaków oraz egzotycznych inspiracji w swojej kuchni.
Sól Nigari - Yoshikawa - Morska - 200g
Dlaczego warto kupić Nigari?
Wiele osób nadal tkwi w błędnym przekonaniu, że rodzaj używanej soli nie ma żadnego wpływu na smak przygotowywanych potraw, ani na stan zdrowia. Jednak coraz więcej ludzi dbających o siebie, odżywiających się zdrowo, zamiast zwykłej soli kuchennej decyduje się na stosowanie tej wyjątkowej soli morskiej. W przeciwieństwie do tradycyjnej przyprawy Yoshikawa Nigari zawiera o wiele więcej cennych dla zdrowia i organizmu substancji odżywczych. Jest to wynik zastosowana metody pozyskiwania soli morskiej poprzez odparowywanie wody. Dzięki temu nie ma konieczności rafinowania uzyskanego surowca, czyli jego oczyszczania. Dlatego właśnie sól Nigari jest bogatym źródłem mikro- i makroelementów oraz posiada wiele ponadprzeciętnych właściwości o niezaprzeczalnej korzyści dla organizmu. Regularne stosowanie NIGARI wspomaga detoksykacje organizmu oraz z powodzeniem wspomaga wyrównywanie niedoborów magnezu w ciele.
Przyprawa Nigari – jak stosować?
Sól Yoshikawa Nigari nazywana białym złotem ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Wykorzystywana jest zarówno do gotowania jak i do leczenia. Bardzo ważnym i cenionym pierwiastkiem zawartym w tej soli morskiej jest jod, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, ale również pracy serca. Dla tych którzy chcą pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów, ciekawą i cenną informacją może być fakt, iż jod spala nadmiar tłuszczu w organizmie. Warto wspomnieć, także o tym iż pierwiastek ten zapobiega efektom działania materiałów radioaktywnych oraz w znacznym stopniu poprawia wydajność psychofizyczną człowieka. Główny składnik soli Yoshikawa Nigari, czyli chlorek magnezu skutecznie zapobiega stanom depresyjnym, jest on ponadto stosowany w procesie leczenia chorób zakaźnych. Białe złoto zawiera również spore ilości cynku, który z kolei pozytywnie wpływa na stan zdrowia skóry i równocześnie leczy jej różnego rodzaju zmiany takie, jak na przykład trądzik. Sól ta wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi i opóźnia procesy starzenia.
Większość ludzi przyzwyczaiła się do używania w kuchni zwykłej soli. Jednak mając na uwadze zdrowie swoje i swoich najbliższych, Warto zamienić ją na sól morską Yoshikawa Nigari, której właściwości zdrowotne są nieocenione. Cieszy nas fakt, że sól Yoshikawa Nigari zaczyna doceniać coraz więcej osób, także i w Polsce.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!