siemię lniane mielone

Nie kupuj mielonego siemienia lnianego!!

19 Październik, 2022Michał Pelc

Siemię lniane to ziarna lnu pospolitego o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Te niewielkie nasiona mają brązowy lub złoto-brązowy kolor i są zaliczane do grona superżywności. W tym wpisie opowiemy Wam, dlaczego warto wybierać siemię lniane w postaci całych ziaren, a nie mielone. Wyjaśnimy także, jak krok po kroku samodzielnie zmielić nasiona lnu oraz jak zastosować je w codziennej diecie, również w celach leczniczych.

Siemię lniane mielone czy w całości?

W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością nie znajdziesz siemienia lnianego w postaci mielonej. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Siemię lniane mielone bardzo szybko się utlenia. W zasadzie zanim dojedzie do sklepu, to traci już większość swoich właściwości. Utlenieniu ulegają na przykład kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy Omega-3 oraz witaminy. A siemię lniane to wielkie bogactwo witamin. W tych małych ziarenkach znajdziemy spore pokłady witaminy B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E i K oraz całą masę minerałów np. magnez, wapń, potas, mangan, cynk, selen i miedź. Dlatego najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich walorów odżywczych siemienia lnianego jest samodzielne mielenie małych porcji nasion do jednorazowego użycia. Zaletą mielenia jest także zwiększenie przyswajalności substancji w nim zawartych.

Jak zmielić siemię lniane?

To nic trudnego! Najlepiej wyposażyć się w elektryczny młynek do kawy, w którym możesz mielić także inne ziarna, np. nasiona ostropestu czy nasiona konopi. Jest to najbardziej ekonomiczne i wygodne rozwiązanie, które pozwoli otrzymać porcję świeżo mielonych ziaren zaledwie w 30 sekund.

Jak zmielić siemię lniane w młynku do kawy?

  1. Wsyp siemię lniane do młynka. Najlepiej dokładnie taką ilość, której w danej chwili potrzebujesz, ewentualnie na 1-3 dni.
  2. Uruchamiaj młynek krótkimi seriami po kilka sekund, żeby zbytnio nie nagrzać ziarna i nie dopuścić do strat substancji odżywczych. W razie potrzeby możesz wymieszać zmielone siemię łyżeczką między seriami.
  3. Po około 30 sekundach Twoje mielone siemię lniane jest gotowe.

A jaki młynek wybrać? Najlepiej taki z ostrzem. Młynki żarnowe nie za bardzo się sprawdzają. Łatwo je zapchać i ciężko się je czyści.

jaki młynek do siemienia lnianegosiemię lniane jak mielićsiemię lniane młynek do kawysiemię lniane zmielone

Jak rozdrobnić siemię lniane w moździerzu?

Jeżeli nie masz młynka do kawy i na razie nie chcesz inwestować w tego rodzaju sprzęt, możesz rozgnieść nasiona lnu w tradycyjnym moździerzu.

Zabawa z moździerzem wymaga co prawda nieco więcej zaangażowania i czasu, ale również sprawdza się znakomicie. Jeśli i moździerz nie jest w zasięgu Twojej ręki, do pierwszych prób wystarczy Ci szklanka z płaskim dnem oraz miseczka o podobnym kształcie ;)

  1. Wsyp siemię lniane do moździerza, najlepiej w porcji na raz, lub maksymalnie na 3 dni.
  2. Ucieraj nasiona tłuczkiem wykonując okrężne ruchy.
  3. Po paru minutach ucierania otrzymasz świeżo mielone siemię lniane.

Pamiętaj, że siemię lniane możesz spożywać także w postaci cały ziaren. Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Nieprzetworzone nasiona zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych. Z kolei siemię lniane mielone ma lepszą wchłanialność oraz nie jest tak bardzo wyczuwalne w potrawach.

siemię lniane jak zmielić w moździerzu

siemię lniane z moździerza

Jak stosować siemię lniane?

Siemię lniane możesz stosować na wiele sposobów, gdyż ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Siemię w postaci mielonej, jak i w całości możesz dodawać do sałatek, surówek, koktajli, jogurtów, owsianek, płatków śniadaniowych, lodów, deserów, ciast, pieczywa, wypieków, naleśników, omletów, placków itp. Jego zastosowanie jest naprawdę nieograniczone. Smak siemienia jest dość neutralny, więc nie jest tak bardzo wyczuwalne w potrawach.

Z siemienia lnianego możesz przygotowywać też zdrowotne napary. Aby przygotować tzw. kisiel z siemienia lnianego, wystarczy, zalać 2-3 łyżki nasion 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na ok. 1 godzinę, aż zżeluje. Taki napar spożywany 2-3 razy dziennie doskonale sprawdza się w dolegliwościach żołądkowych, np. w trakcie biegunki, czy zatrucia pokarmowego. Działa osłonowo i powlekająco na śluzówkę żołądka, a dzięki sporej zawartości błonnika dobrze wpływa na pracę jelit. Warto również dodać, że mielone siemię lniane doskonale sprawdzi się także jako alternatywa dla jajka w takich potrawach, jak ciasta lub kotlety.

O jakiej porze najlepiej pić siemię lniane?

Siemię lniane można pić o dowolnej porze dnia. Nie ma konkretnych wytycznych co do tego, czy ma to być ranek, czy pora wieczorna. Napar z siemienia lnianego może być spożywany nawet do 4-5 razy dziennie. Warto jednak wiedzieć, że wypicie kiślu z siemienia lnianego na czczo może zmniejszać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie, jak zgaga, refluks, nadkwasota, stany zapalne jelit, czy ból żołądka. Dodatkowo siemię lniane wypite rano może być doskonałym wsparciem w odchudzaniu, gdyż daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt w ciągu dnia. Picie naparu przed snem również wykazuje wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Poprawia perystaltykę jelit, niweluje zaparcia i działa łagodząco na przewód pokarmowy.

Czy siemię lniane można jeść na surowo?

Oczywiście! Siemię lniane jak najbardziej można jeść na surowo, zarówno w postaci całych ziaren, jak i zmielone. Siemię lniane w całości możesz dodawać do sałatek, surówek, czy posypać nimi kanapki. Z kolei zmielone siemię lniane sprawdzi się jako dodatek do koktajlu, smoothie, deseru, jogurtu, czy twarogu.

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego?

Przygotowanie siemienia lnianego jest bardzo proste. 2-3 łyżki zmielonych ziaren lnu zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody, a następnie odstaw na około godzinę. Po tym czasie czasu nasiona napęcznieją, a napar przybierze postać kiślu. Możesz wtedy odcedzić napój i wypić go na zdrowie.

Czy siemię lniane można zalać wrzątkiem?

Siemię lniane najlepiej zalewać ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Każda obróbka termiczna przyczynia się do obniżenia zawartości składników odżywczych zawartych w nasionach. Aby więc w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości siemienia, warto zastosować się do tej prostej zasady.

Czy siemię lniane można pić codzienne?

Siemię lniane można spożywać codziennie. Warto jednak pamiętać, że wraz z dużą ilością błonnika obecnego w siemieniu, należy również zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów i wypijać około 2 litrów wody dziennie.

Kto nie powinien pić siemienia lnianego?

Spożywanie siemienia lnianego jest bezpieczne i działa z korzyścią dla zdrowia. Są jednak pewne przeciwwskazania. Ze spożywaniu nasion lnu powinny zrezygnować osoby cierpiące na alergię na ten produkt, a także przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowym. Ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

siemię lniane brązowe siemię lniane złote 

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją