Osoby, które z różnych przyczyn nie mogą jeść czekolady mogą odetchnąć z ulgą. Na rynku dostępny jest zdrowy zamiennik kakao – jej alergizującego składnika. Chodzi oczywiście o karob. Co to takiego, jak można go wykorzystać i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Zobaczmy.
Kakao, główny składnik czekolady nie tylko jest alergenem, ale również powoduje pewne dolegliwości u osób, które nie są alergikami. Zawiera m.in. kofeinę i teobrominę, substancje stymulujące metabolizm i pobudzające (powodując m.in. wzrost ciśnienia krwi, przyspieszenie pracy serca, a nawet nerwowość). Dlatego też tak popularny staje się jego zamiennik – karob.
Co to jest karob?
Karob jest tak naprawdę mączką chleba świętojańskiego – rośliny, która nie tylko smakiem, ale i wyglądem przypomina kakao. Występuje ona również pod nazwami: szarańczyn strąkowy czy drzewo karobowe. Zamiennik kakao otrzymuje się poprzez zmielenie pozbawionych nasion i wysuszonych na słońcu, a następnie podprażonych owoców drzewa karobowego.
Uzyskany w ten sposób proszek nie zawiera obecnej w kakao teobrominy i jest znacznie bardziej odżywczy. Dlaczego? Ma 3 razy więcej wapnia niż czekolada i 7 razy mniej tłuszczu.
Poza tym jest bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz potas, magnez, żelazo. Nie można zapominać o błonniku i białku – czyli składnikach najważniejszych dla osób odchudzających się.
Ale to nie wszystko…
Karob poprawia trawienie – zawiera garbniki. Jest również dobrym antyoksydantem, a to za sprawą zawartego w nim kwasu galusowego. Wykazuje również działanie obniżające poziom złego cholesterolu. Poza tym udowodniono, że podobnie jak kakao, hamuje biegunkę – zawarte w nim taniny wiążą się z toksynami i hamują namnażanie się chorobotwórczych bakterii.
Gdzie można wykorzystać karob?
Najlepiej jest postawić na proszek karobowy, który do złudzenia przypomina kakao – jest jednak nieco jaśniejszy i nie ma aż tak intensywnego zapachu. Wówczas możemy używać go jako jego zdrowy zamiennik. Możemy go stosować do wszelkich wypieków, deserów. Czyli wszędzie tam, gdzie dodalibyśmy kakao.
W takim razie ile dodać karobu zamiast kakao? Do potraw zamiast podanego w przepisie kakao, dodajemy dokładnie taką samą ilość karobu- dostępnego u nas. Karob jest jednak naturalnie słodszy w smaku, zatem należy zmniejszyć ilość dodawanego do wypieków cukru.
Przepisy z wykorzystaniem karobu
Krem „czekoladowy” z wiórkami kokosowymi
Do jego wykonania będziemy potrzebowali:
- 100 g klarowanego masła
- 2 łyżki karobu
- ok. 10 daktyli bez pestek
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Do rozpuszczonego masła dodajemy karob, pokrojone na małe kawałki daktyle i kaszę jaglaną. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Krem podajemy z sezonowymi owocami. Można go również stosować zamiast „nutelli”.
Ciasteczka owsiane z karobem
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki karobu
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie dodać karob, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Z tak powstałego ciasta formować ciasteczka, wykładać na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze jedną uwaga: Pamiętajcie, by kupować karob ekologiczny. Wówczas będziecie mieli pewność, że dostajecie produkt najwyższej jakości, pochodzący z certyfikowanych upraw.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!