Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

11 Czerwiec, 2020

Kaszę jaglaną można ugotować na wiele sposobów. Je chcę Ci pokazać najszybszy i najprostszy przepis. Niektórzy polecają namaczanie, płukanie kaszy pod gorącą i zimną wodą. W mojej ocenie jest to zbyteczne. Zobacz jak ugotować kaszę jaglaną na sypko. Będzie sypka nawet na drugi dzień, jak zrobisz więcej i zostawisz w lodówce.

Przepis na sypka kaszę jaglaną krok po kroku

  • Potrzebujesz garnek z pokrywką
  • Odmierz porcję kaszy jaglanej prosto z opakowania, np jedną szklankę
  • Wsyp do garnka i praż kaszę na średnim ogniu przez parę minut, co chwilę mieszając
  • Gdy poczujesz zapach kaszy jaglanej w kuchni oraz odgłos strzelania jak popcorn, to znaczy że kasza zaraz będzie gotowa
  • Dodaj szczyptę soli himalajskiej
  • Przygotuj wodę w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na każdą szklankę kaszy)
  • Zalej kaszę jaglaną wodą i doprowadź ją do wrzenia
  • Gdy woda się już zagotuje, nałóż pokrywkę i zmniejsz moc na minimalną. Taką, aby tylko utrzymać delikatne gotowanie wody
  • Gotuj kaszę przez 15 minut
  • Po 15 minutach kasza jaglana będzie gotowa na sypko

Prażę kaszę jaglaną Dodaję szczyptę soli Dodaję wodę Gotuję kaszę Ugotowana kasza jaglana Gotowa kasza Kasza jaglana na sypko

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją