Erytrytol - najlepszy zamiennik cukru

19 Oct 2022Michał Pelc

Erytrytol, zwany również erytrolem, uznawany jest za zdrowy zamiennik cukru. Produkt ten cieszy się popularnością nie tylko wśród użytkowników, ale także zaufaniem lekarzy, którzy od lat przestrzegają przed skutkami nadmiernego spożywania cukru. Co to dokładnie za substancja, jak powstaje i jak ją stosować? W tym poście znajdziecie odpowiedzi na wszystkie te pytania.
Faktem jest, że spożywamy bardzo dużo cukru i to od najmłodszych lat. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez słodyczy czy też wielu produktów spożywczych, do których producenci dodają cukier. Czasami nawet nie wiemy, ile tak naprawdę dziennie dostarczamy cukru do swojego organizmu.

Ile cukru tak naprawdę jemy?

Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet wynosi ok. 2000 kcal na dzień, dla mężczyzn nieco więcej. Z cukru powinno pochodzić nie więcej niż 10%. Odpowiada to ok. 50 g cukru dla kobiet i 65 g cukru dla mężczyzn. W przeliczeniu na jedzenie to 100 g żelków i 600 ml coca-coli. Niestety cukier, który spożywamy świadomie w formie słodyczy i w napojach to nie jedyne ilości, które dostarczamy w ciągu dnia. Cukier kryje się również w produktach, których na pierwszy rzut oka o jego zawartość w ogóle nie podejrzewamy np. ketchup, sosy, gotowe potrawy. Do tego dochodzą dżemy, jogurty, ciasta. Kto dba o wagę i zdrowie, powinien w maksymalny sposób ograniczyć spożywanie białego cukru. Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że jego nadmiar jest szkodliwy i powoduje nie tylko problemy z wagą, ale również wiele innych chorób – jest np. jednym z czynników warunkujących choroby układu sercowo-naczyniowego.

Erytrytol - Primär

Co to jest erytrytol (erytrol)?

Erytrytol to zdrowy i znacznie mniej kaloryczny zamiennik cukru. W 100 g erytrolu jest zaledwie 20 kcal, podczas gdy używany powszechnie cukier w 100 g ma aż 405 kcal. Różnica jest zatem znaczna.
Czym dokładniej jest ta substancja? Erytrol należy do tzw. alkoholi cukrowych, jest znany jako dodatek do żywności i na opakowaniach oznaczony jest symbolem E 968. Naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach, grzybach, piwie czy serze sojowym. Powstaje w procesie fermentacji naturalnego cukru roślinnego, przy udziale specjalnego szczepu drożdży. Ma postać białych kryształków i do złudzenia przypomina... cukier. Różni się od niego smakiem – spożywany w czystej postaci pozostawia bowiem na języku lekkie uczucie chłodu. Ta cecha jest jednak zupełnie niewyczuwalna po dodaniu go do potraw.
Jego wartością jest przede wszystkim to, że nie wpływa tak destrukcyjnie na nasz organizm jak cukier, a nawet ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto one:

  • Nie jest trawiony przez organizm, nie ma wpływu na indeks glikemiczny, może więc być spożywany przez cukrzyków.
  • Jako jedyny z grupy alkoholi cukrowych nie ma wpływu na florę bakteryjną jelit i nie wywołuje efektu przeczyszczającego.
  • Erytrytol jest też częstym dodatkiem do gum do żucia, ponieważ nie wywołuje próchnicy.
  • Ma działanie antyoksydacyjne – spowalnia procesy starzenia organizmu i pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Ważna uwaga: Jego zdolność słodzenia wynosi ok. 70% zwykłego cukru. Wykorzystując erytrytol w przepisach należy zachować proporcje: 120 do 140 g erytrytolu na 100 g cukru.

Co zamiast cukru?

To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Poświęciliśmy już temu zagadnieniu nieco uwagi w tekście - Czym zastąpić biały cukier?. Obok erytrolu i ksylitolu jest jeszcze kilka produktów, którymi możemy zastąpić cukier. Coraz większą popularność w tym zakresie zdobywają syropy np. Syrop z agawy - zobacz, do czego można go wykorzystać. Mają one ok. 3 razy mniej kalorii, do tego zawierają sole minerale i witaminy. Są dostępne w różnych smakach, więc nie tylko słodzą, ale też nadają przygotowywanym potrawom ciekawego aromatu. Godne polecanie są np. syrop klonowy, kokosowy, z buraków cukrowych czy syrop kukurydziany.
Smaczne i zdrowe zamienniki cukru to doskonały sposób na to, by pozostać w zgodzie z zaleceniami lekarzy i nie rezygnować z własnych upodobań (iluż z nas nie wyobraża sobie porannej kawy czy herbaty bez cukru?). Erytrytol i syropy to doskonała, mniej kaloryczna i znacznie zdrowsza alternatywna dla tradycyjnego cukru. A jeśli chodzi o zdrowie, to nie warto ryzykować…
W sklepie Internetowym Ekogram kupicie doskonałej jakości erytrol.

Zobacz również inne wpisy:

Co stosować zamiast cukru?

Suszone owoce - czy to rzeczywiście zdrowa przekąska?

3 fakty, które przekonają Cię do zakupu cukru kokosowego

Więcej wpisów

Komentarze (0)

Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją