Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna

18,99 zł

Gotowy do wysyłki

Dostawa 6,99 zł

Wysyłka jeszcze dzisiaj

Więcej informacji

Co to jest pasta tahini

Tahini, to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej. Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.

Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliżony jest do masła orzechowego.

Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów!

Dlaczego warto stosować masło sezamowe w naszej domowej kuchni

Tahini zaliczane jest do grupy produktów superfood. Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i wapnia. Zawiera rówież beta – karoten, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz E (alfa – tokoferol).
Oprócz tego, tahini to niepowtarzalna kombinacja takich składników odżywczych jak białko i aminokwasy. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Do jakich dań mogę używać pasty tahini

Tahini, to przede wszystkim niezastąpiony składnik potraw bliskowschodnich, w tym hummusu i baba ghanoush czy pasty z ciecierzycy. W kuchni arabskiej i greckiej wykorzystywany też jako składnik dipów, sosów, a nawet słodkich ciast.
Pastę tahini, możemy również wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, a także ciast i zup. Może być także wykorzystywana do domowej chałwy, sosu sezamowego czy sosu tahini. 
Po wymieszaniu z syropem z agawy lub z syropem kukurydzianym, idealnie nadaje się do deserów lub bezpośrednio na pieczywo.

Po otwarciu tahini powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.

Poznaj tajemnice prawdziwego tahini i kulisy produkcji

Informacje o produkcie

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Sezam (mielone ziarno prażone i łuskane)

Kraj pochodzenia:

Grecja

Ilość netto:

300g / 800g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Tahini wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 2777 kJ / 672 kcal
Tłuszcz 60 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,6 g
Węglowodany 3,6 g
w tym cukry 1,7 g
Białko 25,4 g
Sól 0 g

5 innych produktów w tej samej kategorii:

Opnie klientów i komentarze

(5/5)
5 ocena(y) - 3 opinia(e)

Zobacz
przeczytaj opinie Oceń / dodaj opinię

Opinie

przez (Czernichów, Polska) w 25 Oct 2017 (Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna) :
(5/5

tahini

Najlepsze jakie miałam :)

 zgłoś nadużycie
przez (Kędzierzyn-Koźle, Polska) w 17 Jul 2017 (Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna) :
(5/5

tahini

bardzo dobra jako dodatek do ciasteczek i sernika

 zgłoś nadużycie
przez (Warszawa, Polska) w 10 Jun 2017 (Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Nowy Dwór Mazowiecki, Polska) w 07 Apr 2017 (Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna) :
(5/5
Klient ocenił produkt ale nie dodał opinii albo opinia oczekuje na moderację
przez (Lublin, Polska) w 13 Nov 2015 (Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna) :
(5/5

Pasta sezamowa

Mąż uwielbia pastę sezamową nałożoną na grzanki i posypaną chilli i solą. Pyszna przekąska, a zastosowań jest o wiele więcej.

 zgłoś nadużycie

Pasta Sezamowa - Tahini 100% BIO - Ekologiczna

Zamów