Co to jest bio masło klarowane ghee
Ghee to masło klarowane, którego receptura pochodzi z starożytnych Indii. Otrzymuje się je poprzez klarowanie najwyższej jakości, świeżego i nie solonego masła pochodzącego z mleka krowiego. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz.
Jest zdecydowanie zdrowsze od margaryny i olejów rafinowanych , przez co jest co raz bardziej doceniane w codziennej kuchni. Ghee ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż tradycyjne masło. Pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych, nie zawiera laktozy i kazeiny. Jest prawdziwym, czystym tłuszczem, dzięki temu mogą je spożywać osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych. W ajurwedycznej kuchni (hinduskiej) uważane za produkt odmładzający.
Dlaczego warto wprowadzić bio masło ghee do naszej codziennej diety
Znakomicie znosi wysokie temperatury w czasie smażenia. Dodaje niepowtarzalnego aromatu smażonym potrawom. Jest składnikiem oryginalnego przepisu na kawę kuloodporną (bulletproof coffee) Wolne od laktozy i kazeiny to świetna alternatywa dla osób z ich nietolerancją.
Wartość odżywcza na 100 g
- wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
- tłuszcz100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone60 g
- węglowodany0 g
- w tym cukry0 g
- białko0 g
- sól0 g






















