BIO Masło Kakaowe - 250g - Tłuszcz Kakaowy

Zamów do 12:00, a wyślemy Twoją paczkę jeszcze dziś (dotyczy dni roboczych).
49,99 zł

Co to jest masło kakaowe?

Masło kakaowe, to jadalny, spożywczy tłuszcz roślinny, uzyskiwany z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Po ich zebraniu, są one dokładnie oczyszczane, a następnie poddawane wytłaczaniu na ciepło. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać ciała stałego.

Rozpuszcza się natomiast w temperaturze zbliżonej, do temperatury naszego ciała, tj. 35 stopni.

Dlaczego warto regularnie stosować masło kakaowe

Idealnie sprawdza się przede wszystkim, jako olejek do masażu i balsam do ciała dla całej rodziny. Jego regularne stosowanie, pozwala utrzymać naszą skórę odpowiednio nawilżoną, a co za tym idzie elastyczną. Dzięki temu, że rozpuszcza się w temperaturze ciała, z łatwością wchłania się w skórę.

Wspaniale sprawdza się również, jako dodatek do organicznego mydła oraz jako balsam do ust.

Masło kakaowe, jest niezwykle bogatym źródłem witaminy E, polifenoli oraz kwasów omega – 6 i omega – 9, a także kwasu stearynowego. Systematycznie stosowane, prowadzi do odnowy i regeneracji skóry.

W jaki sposób mogę używać masła kakaowego

W surowej postaci, może być używane jako balsam do pielęgnacji ciała. Przed użyciem można je delikatnie podgrzać i wymieszać z niewielką ilością oleju (np. kokosowego) i pozostawić do schłodzenia. Jego niewielką ilość można również dodać do gotowych już balsamów, szamponów czy płynów do kąpieli.

Masło kakaowe stanowi wspaniały, naturalny dodatek nie tylko do kosmetyków, ale również i lodów, deserów czy czekolady. Jego zastosowanie jest praktycznie nieograniczone.

Masło kakaowe - kosmetyk dla alergików

Masło kakaowe to świetny kosmetyk, który może być stosowany przez alergików i jest bezpieczny dla dzieci. Nawilża, regeneruje skórę i nadaje jej wyjątkowy lekko brązowo-złocisty kolor. Unikalny skład masła działa opóźniająco na procesy starzenia się skóry - sprawia, że zmarszczki, blizny a także rozstępy stają się mniej widoczne, ujędrnia i wygładza skórę, a także przyczynia się do zmniejszenia tzw. stresu oksydacyjnego. Dodatkowo chroni przed działaniem niekorzystnych warunków zewnętrznych, latem zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym, a zimą wzmacnia osłabioną skórę.

Masło kakaowe, dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzi się również w kuchni jako produkt do jedzenia, nadając potrawom i deserom delikatny czekoladowy aromat.

Informacje o produkcie - masło kakaowe

Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki
Składniki:

100% BIO Tłuszcz kakaowy (bezzapachowy)

Kraj pochodzenia:

Dominikana

Ilość netto:

250g

Certyfikaty:

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, sezam oraz soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające te alergeny.
Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw.

Masło kakaowe wartości odżywcze

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 60,4 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g

Customer Reviews

Based on 4 reviews
100%
(4)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
K
Klaudia Molenda
tłuszcz kakaowy

Masło kakaowe dobrze sprawdza się w produkcji domowej czekolady, ale używam też w celach kosmetycznych - świetnie nawilża suchą skórę!

P
Paweł Pakuła
5 za zapach

Żona stosowała to masło w ciazy, pięknie pachniała :)

I
Iwona Szafraniec
Masło kakaowe

I na zewnątrz i do środka, skóra piękna, buzia słodka!

I
IZABELA PAKUŁA
Naturalny kosmetyk

Od lat stosuję do smarowania wysuszonych dłoni. Działa najlepiej!