Mus kokosowy coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Razem z nim pojawiają się pytania: Co to jest? Jak go używać? Jakie są najlepsze przepisy z musem kokosowy? Ten wpis zbiera wszystkie informacje w jednym miejscu.
Zobacz filmik o musie kokosowym
Co to jest mus kokosowy
Mus kokosowy powstaje poprzez zmielenie miąższu kokosa. Można powiedzieć, że jest to rodzaj masła orzechowego tylko z kokosa. Mus kokosowy można porównać też dżemu z kokosa, tylko bez cukru.
Prawdziwy mus kokosowy nie powinien zawierać żadnych dodatków, jak cukier oraz innych konserwantów, stabilizatorów czy barwników.
W temperaturze pokojowej mus kokosowy ma dość twardą konsystencję. Po delikatnym podgrzaniu nabiera konsystencji gęstego kremu (w dalszej części dowiesz się jak rozpuścić mus).
Kokos jest dość tłustym orzechem, dlatego mus kokosowy naturalnie zawiera sporo oleju kokosowego. Z powodu braku dodatków, ten olej z czasem wydziela się na powierzchni musu. Jest to naturalne zjawisko i nie należy się go obawiać. Ta wierzchnia warstwa to dziewiczy olej kokosowy.
Mus kokosowy vs pasta kokosowa
Mus kokosowy i pasta kokosowa to nazwy używane zamiennie na ten sam produkt. W Polsce nie mamy długiej tradycji używania produktów z kokosa, dlatego nie ma jednej nazwy zwyczajowej na ten produkt. Najczęściej stosowane nazwy to mus kokosowy, pasta kokosowa, miąższ kokosowy i masło kokosowe. Te wszystkie nazwy to polskie tłumaczenia angielskiego creamed coconut :)
Jak rozpuścić mus kokosowy?
Najprostszy sposób na rozpuszczenie musu kokosowego to zagotować w garnku dwie szklanki wody, wyłączyć grzanie i włożyć słoik musu na 5 minut. Następnie wyciągnąć słoik i wymieszać. Mus będzie płynny.
Czy to pleśń na powierzchni musu?
Kokos jest naturalnie zawiera sporo tłuszczu, dlatego przygotowany z niego mus jest również dość tłustym produktem. Prawdziwy mus kokosowy nie powinien zawierać żadnych dodatków, dlatego po czasie będzie się rozwarstwiać. To naturalny i nieszkodliwy proces. Nie ma wpływu na jakość i smak produktu. Gdy się tworzy na samym początku, pojawia się punktowo i dla osoby mającej pierwszy raz styczność z musem kokosowym może wyglądać podobnie jak pleśń. Jednak to nie pleśń, tylko dziewiczy olej kokosowy.
W musie który stał na półce przez parę miesięcy na powierzchni musu kokosowego może być nawet centymetrowa warstwa dziewiczego oleju kokosowego.
Jak używać mus kokosowy?
Kokosowy topping
Moje ulubione zastosowanie musu kokosowego to słodki topping do placków. Przygotuj swoje ulubione racuchy, naleśniki, omlet, albo inne placki. Nałóż parę łyżek musu i poczekaj minutę. Mus kokosowy rozpuści się od temperatury placków i po chwili pięknie się rozpłynie po plackach. To moje ulubione zastosowanie musu kokosowego.
Domowe mleczko / mleko kokosowe
Często potrzebuję tylko trochę mleczka kokosowego do konkretnego dania i cała puszka to dla mnie za dużo. Wtedy z pomocą przychodzi mus kokosowy. Używając musu kokosowego, możesz przygotować dokładnie tyle mleczka ile potrzebujesz.
Mleczko kokosowe z musu przygotujesz na dwa sposoby:
- W blenderze zmiksuj 65g musu kokosowego (około 7-8 łyżek) ze szklanką wody i gotowe. Dokładna proporcja to 25g musu kokosowego na każde 100ml wody. Najlepiej używać wody w temperaturze pokojowej lub delikatnie ciepłej.
- Gdy chcesz ugotować owsiankę albo ryż na mleku kokosowym. Po prostu dodaj parę łyżek musu kokosowego do gotującego się ryżu / owsianki. Poczekaj parę sekund, mus kokosowy sam się rozpuści i masz gotowe mleczko kokosowe. Bardzo często właśnie tak zaczynam przygotowywać moją owsiankę.
Jaglane rafaello - deser z musu kokosowego
Ten deser to prawdziwy hit! Sprawdź przepis na jaglane rafaello.
Mus kokosowy a olej kokosowy
Zastanawiasz się czym się różni mus kokosowy od oleju kokosowego? Mus kokosowy i olej kokosowy wydają się podobnymi produktami, jednak znacznie różnią się od siebie.
- Olej kokosowy to wyłącznie sam tłuszcz wytłoczony z kokosa. Stosuje się do smażenia oraz jako kosmetyk do skóry i włosów.
- Mus kokosowy to zmielony cały kokos, dlatego nie nadaje się do smażenia.Mus kokosowy stosuje się jako topping słodkich placków. Jako bazę do domowego mleka kokosowego i składnik deserów.
Jak przechowywać mus kokosowy?
Mus kokosowy można przechowywać w temperaturze pokojowej. Chyba, że jesz go łyżeczką prosto ze słoika, to wtedy warto przechowywać go w lodówce. Uwaga, mus kokosowy wyciągnięty prosto z lodówki ma dość twardą konsystencję. Po otwarciu słoik musu kokosowego można przechowywać do końca terminu przydatności.
Gdzie kupić mus kokosowy?
Rossmann
Nasz Mus Kokosowy BIO znajdziesz w każdym sklepie Rossmann na dziale ze zdrową żywnością. Szukaj na półce żółtego słoika, będzie między innymi kolorowymi słoikami. Nasz mus kokosowy bio kosztuje w rossmann 14,99zł za słoik 250g. Z aplikacją Rossmann można go często kupić taniej.
Carrefour
W największych sklepach Carrefour też znajdziesz nasz mus kokosowy na dziale produktów ekologicznych.
Online
W naszym sklepie online znajdziesz mus kokosowy bio w różnych gramaturach. W tym duże - bardziej ekonomiczne opakowania w lepszej cenie. Zapraszam ekogram.pl
Kraków
W Krakowie na Salwatorze mamy mieści się nasz sklep firmowy. W którym mamy duży zapas musu kokosowego. Zapraszam: Plac Na Stawach 10.
Który mus kokosowy wybrać?
Warto zwrócić uwagę na to czy mus ma certyfikat ekologiczny. Dzięki temu nie trafimy na mus kokosowy z siarkowanych kokosów. Patrz na listę składników, nie powinno być tam żadnych dodatków poza miąższem z kokosa. W mojej ocenie najsmaczniejsze są musy z kokosów z Filipin oraz ze Sri Lanki.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!