Naleśniki to danie znane niemal pod każdą szerokością geograficzną. Skąd pochodzą? Ojcami naleśników czują się Włosi, a za kolebkę tego przysmaku uznają Florencję, skąd przywiozła je do Francji Katarzyna Medycejska, gdy poślubiła francuskiego króla. Prawda jest jednak taka, że niemal każdy kraj ma swoją wersję naleśników na słodko lub wytrawnie. Spór o ich ochodzenie trudno zatem rozstrzygnąć.
We wspomnianej już Francji serwowane są jako cieniutkie crepes, na Wschodzie jako swojskie bliny, a np. w Austrii w nieco zaskakującej formie porwanego i posypanego cukrem pudrem placka zwanego Kaiserschmarrn. Polakom najbliższa sercu jest amerykańska wersja naleśników pancakes, nieco grubszych i podawanych na słodko z syropem klonowym. U nas danie to należy do zestawu szybkich i łatwych do przygotowania i robione jest najczęściej z mąki pszennej, jajek, cukru, mleka i czasami proszku do pieczenia.
Naleśniki mają w sobie duży potencjał i w zależności od użytych składników mogę naprawdę zaskoczyć smakiem. Oryginalną wersją naleśników są placki z olejem kokosowym, który nie tylko dodaje im oryginalnego, delikatnego smaku i zapachu, ale znacznie podnosi też ich walory odżywcze i zdrowotne – i właśnie naleśniki z olejem kokosowym są naszą propozycją naleśników idealnych.
Dlaczego olej kokosowy?
Olej kokosowy uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Zmniejsza ryzyko zachorowania:
- na cukrzycę
- nadciśnienie tętnicze
- choroby układu sercowo-naczyniowego jak zawał serca, czy udar mózgu.
Regularne spożywanie oleju kokosowego pomaga budować mięśnie, zapobiega odkładaniu się tłuszczu, więc poleca się go osobom dbającym o linię i uprawiającym sport. Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Trójglicerydy średnio łańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Lista prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego jest bardzo długa. Dodamy tylko, że smażone na nim naleśniki mają wyjątkowy aromat, w którym nie sposób się zakochać.
Do wykonania naleśników z olejem kokosowym potrzebne będzie:
- 180 g oleju kokosowego
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki kokosowej
- 1 jajko
- Odrobina mleka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy (plus nieco do polania gotowych naleśników)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Olej kokosowy wymieszać z jajkiem, solą, syropem z agawy. Dodać mąkę kokosową, ryżową - wyjątkowe mąki ekologiczne znajdziesz w naszym sklepie - i proszek do pieczenia. Dolać mleka kokosowego, tak by masa miała konsystencję gęstej śmietany, ale dawała się lekko rozsmarowywać na patelni. Ciasto nie powinno też ściekać z łyżki. Gotowe ciasto odstawić na ok. 20 minut, by „dojrzało”.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego (Ze względu na zawartość oleju w cieście wystarczy natłuścić patelnię tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Dobrze jest użyć do tego silikonowego pędzelka) i piec naleśniki.
Mała rada: naleśniki im cieńsze, tym smaczniejsze, choć ciasto jest dość gęste i puszyste, więc można je usmażyć nieco grubsze (jak pancake). Najlepiej jest wówczas przykryć patelnię pokrywką, by ciasto dobrze się usmażyło.
Jeśli często robimy naleśniki, warto polecić specjalną patelnię do naleśników, na której nic nie przywiera i naleśniki zawsze wychodzą. Ma ona specjalne płaskie brzegi. Kluczem do udanych naleśników jest odpowiednia temperatura do smażenia, a tę trudno ocenić na oko. Za słabo rozgrzana patelnia sprawi, że ciasto będzie przywierać. Gdy temperatura będzie za wysoka, naleśnik się przypali. Temperaturę patelni najlepiej jest sprawdzić podczas smażenia. Pierwszy naleśnik smażymy więc na próbę, oceniając konsystencję ciasta i rozgrzanie patelni.
Naleśniki z olejem kokosowym dostępnym u nas - można podawać ze świeżymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi i syropem z agawy. Świetnie smakują też z kleksem bitej śmietany. Są pyszne. Uwielbiają je dzieci. Nie trzeba do nich przekonywać nawet wyjątkowych niejadków.
Naleśniki to jedno z najprostszych dań w naszej kuchni. Warto jednak przełamać nieco schemat i nieco pobawić się składnikami – dodać inny rodzaj mąki, olej kokosowy lub nawet dosypać otrębów lub siemienia lnianego. Wówczas nie tylko poznamy nowe smaki, ale również zadbamy o zdrowie – a takie połączenie przyjemnego z pożytecznym jest wręcz idealne!
Sprawdź też inne nasze wpisy:
Brazylijskie naleśniki z tapioki
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Jak stosować olej kokosowy - 3 najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!